Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Nůž ve věznici za půl hodiny? Bez problémů, tvrdí informátor. Situace je zlá

Nůž ve věznici za půl hodiny? Bez problémů, tvrdí informátor. Situace je zlá
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Chystaná vzpoura vězňů, kterou se policistům podařilo v pondělí překazit, má původ v pankrácké věznici. O způsobu jejího odhalení se úřady nechtějí příliš bavit, na nekalé úmysly vězňů ale zřejmě upozornili informátoři.

Ministerstvo spravedlnosti oficiálně prohlašuje, že náznaky revolty odhalili specialisté z takzvaného oddělení prevence, blíže nespecifikovaného orgánu vězeňské služby. Zástupci ministerstva ale nechtějí žádný podnět z řad osazenstva věznice potvrdit.

"S ohledem na přijatá bezpečnostní opatření vůči konkrétním osobám to opravdu není možné sdělit, protože by byl ohrožen život příslušníků a spoluvězňů," nechal se nicméně slyšet náměstek ministra Daniel Volák.

Vězňové si vyrobili zbraně v dílnách

"Šikovnému vězni stačí třicet minut, aby si vyrobil nůž," řekl serveru Aktuálně.cz zdroj obeznámený s vězeňskou praxí. Ve vězeňských dílnách odsouzené hlídá pouze dozorce nebo mistr. Bezpečnostní kamery na místě instalovány nejsou. Pracovníci vězeňské služby přiznávají, že dohlížet na vězně při práci v dílně je pro ně obtížné.

Personální situace ve věznicích není dobrá. Připouští to i mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Nedostává se peněz na provoz vězeňských zařízení, která praskají ve švech. Kapacita věznic byla podle údajů z poloviny října překročena v průměru o 13 procent, v některých dokonce více než o 30 procent.

"Bez navýšení rozpočtu je z dlouhodobého hlediska situace ve vězeňství neudržitelná a může docházet k mnohem větším bezpečnostním rizikům," řekla předsedkyně sněmovního podvýboru pro vězeňství Jana Suchá (VV).