Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

O víkendu se výrazně ochladí, na hory se vrátí sníh

O víkendu se výrazně ochladí, na hory se vrátí sníh
zdroj: tisková zpráva

Teplé jarní počasí, kdy teploty při jasné obloze přes den šplhají nad 15 stupňů, vystřídá na konci týdne citelné ochlazení. Na hory se vrátí sněhové srážky.

Studené počasí by pak mělo vydržet i na počátku příštího týdne, srážek bude ale postupně ubývat. Zatímco ve čtvrtek bylo ještě velmi teplo - v české metropoli například odpoledne naměřili 19 stupňů - koncem týdne by se měla alespoň na hory vrátit zima.

Už v pátek začne od severozápadu přibývat frontální oblačnost a postupně se přidá i slabý déšť. Srážky budou zpočátku sněhové jen na hřebenech hor. Maximální denní teploty ještě vyšplhají ke třinácti stupňům, v sobotu už ale bude sněžit nad 800 metrů a teploty spadnou pod deset stupňů.

Nejchladněji by mělo být v neděli, kdy by se teploty měly pohybovat hluboko pod normálem. V noci klesnou na 3 až -1 stupeň, přes den zůstanou jen mezi pěti a devíti stupni. Přidá se déšť, od 700 metrů nadmořské výšky bude sněžit. Podle serveru www.wetteronline.de by se déšť se sněhem měl objevit i v nižších polohách, například v Praze.

Na českých horách by měl připadnout čerstvý sníh, meteorologové budou ještě předpovědi upřesňovat. Na počátku dalšího týdne by se pak mělo postupně slabě oteplovat. Denní maxima ale zůstanou kolem deseti stupňů a na horách očekávají meteorologové nadále přeháňky ve formě sněhu.

Duben je jako měsíc po chladné zimě a teplejším březnu zatím průměrný. Loni byl naopak extrémně teplý. Měsíční průměrná teplota byla zhruba pět stupňů nad normálem.