Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

O vystoupení z EU by mohli Britové hlasovat už příští rok

O vystoupení z EU by mohli Britové hlasovat už příští rok
Britský premiér David Cameron | zdroj: Profimedia

Pokud to bude možné, vypíše staronový britský premiér David Cameron referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie dříve než v roce 2017. Mohlo by se konat už příští rok, uvádí britský deník The Guardian.

Cameron chce údajně dřívějším datem zabránit politicky nebezpečné kolizi s volbami v Německu a ve Francii, které se konají právě v roce 2017. "Chceme referendum co nejvíc uspíšit a uspořádat ho už v roce 2016. Vždy jsme říkali, že rok 2017 je až krajní datum, nikoli přesný termín," řekl deníku vládní zdroj.

Také čelní představitelé Evropské unie dřívější vypsání referenda vítají, a to ze stejného důvodu – tedy voleb ve Francii a Německu. Cameron věří, že mu úspěch ve volbách dal dostatečný mandát k tomu, aby mohl s Bruselem vyjednávat o lepší pozici Británie v rámci Evropské unie.

"Vědí, že se s námi budou muset nějak vypořádat, chtějí, abychom v Unii zůstali. Očekáváme, že jednání se budou vést letos a v příštím roce tak, aby skončila před volbami," citoval deník svůj zdroj.

Parlamentní návrh o vypsání referenda bude podle deníku zahrnutý v královnině projevu 27. května. Následně bude oficiálně předložen sněmovně. A protože v ní mají Cameronovi konzervativci většinu, měl by projít bez problémů. V takovém případě by lidé mohli o setrvání v Unii hlasovat už příští rok v červenci nebo v září. 

Zdroje:
The Guardian