Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Občanští demokraté přišli za tři roky o pět tisíc členů

Občanští demokraté přišli za tři roky o pět tisíc členů
zdroj: Mediafax

Velké politické strany opouštějí členové. Největší propad zaznamenali občanští demokraté, soupeřící na pravici s početně slabší TOP 09, která ale mírně posiluje. U sociální demokracie se růst zastavil, komunistům a lidovcům členové vymírají a Věci veřejné jich mají jen minimum.

Jak to ale vypadá u Občanských demokratů? Ti podle Práva dosáhli svého vrcholu údajně v době předsedování Mirka Topolánka, kdy se po osmi letech vrátili k moci.

„V závěru vládnutí v roce 2009 měli kolem 33 tisíc členů. O rok později to už bylo jen 31 465. Loni v říjnu stranický šéf a premiér už mluvil o 28 tisících členech a k pondělnímu datu jich ODS podle mluvčího Tomáše Bartovského měla 27 741,“ píše pak k tomu dál Právo.

Místopředseda ODS Pavel Drobil to ale tak dramaticky nevidí. „Kdybyste si zprůměroval, kolik členů měla ODS ve své dvacetileté historii, tak zjistíte, že dnes jsme kousek nad průměrem. Jsou vyřešeny problémy, které nám byly i mediálně hodně vyčítané, tedy účelové nábory v některých regionech,“ řekl deníku Drobil. Právě on má koordinovat práci technického volebního štábu a povede kampaň před podzimními volbami do krajů a třetiny Senátu. Drobil si ale nemyslí, že by dřívější členové mohli v kampani scházet.

ODS podle něj ale rozhodně i letos znovu využije svůj Modrý tým, tedy skupinu sympatizantů a dobrovolníků, kteří jí budou v kampani pomáhat stejně jako třeba Mladí konzervativci.

Modrý tým nemá vykrývat úbytek členské základny

„Standardní nasazení Modrého týmu nebo našich sympatizantů vůbec není o tom, že by mělo vykrývat nějaký úbytek členské základny,“ vysvětlil ovšem Drobil. Právo dodalo, že členové Modrého týmu v minulosti pomáhali například s organizací mítinků. Modrý tým podle údajů z internetové stránky ODS čítá 10 135 lidí. Na svém webu se chlubí například podporou hokejisty Jaromíra Jágra či tenisty Tomáše Berdycha.