Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Objevte tajemství vína! Zveme vás na Gotberg!

Objevte tajemství vína! Zveme vás na Gotberg!
zdroj: tisková zpráva

Vinařství Gotberg se nachází nedaleko Hustopečí v obci Popice, jejíž vinařská tradice sahá až do 13. století. Vinařství vzniklo v roce 2003 a v prvních letech se zaměřilo na výsadbu nových vinohradů. První vína uvedl Gotberg na trh v roce 2010. V současné době hospodaří na 45,5 hektarech vlastních vinic na viničních tratích Panenský kopec,Svidrunk, Sonberk a nově i na viniční trati Stará hora, kde Gotberg v roce 2013 vysadil nové vinice s žádanými odrůdami Pálava a Sylvánské zelené. 

Vinařství od svého vzniku vsadilo na kvalitní přívlastková vína a zaměřuje se na tradiční i nové odrůdy, které do zdejší lokality patří a kterým se zde dobře daří. Z bílých vín to jsou Pálava, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Muškát moravský, Rulandské šedé, Chardonnay a Sauvignon, z červených pak Frankovka, Merlot a Rulandské modré. Vína z Gotbergu byla oceněna na četných mezinárodních i domácích soutěžích. Vlajkovou lodí vinařství a skutečným skvostem Gotbergu je Pálava, která uspěla v Salonu vín 2012 a 2013 a stala se také Biovínem roku 2012 v soutěži Česká biopotravina 2012.

Gotberg vinice 1 maly zdroj: tisková zpráva Vinice Gotberg

Gotberg podle rozlohy vinohradů patří k největším bioproducentem hroznů v České republice a je zapojen do česko-rakouského projektu ECOWIN na ochranu přírody ekologizací vinohradnictví. Při zpracování hroznů Gotberg respektuje evropské standardy a používá nejmodernější technologie, ať už při výrobě vína v nerezových tancích nebo v tradičních dubových sudech.

Gotberg Diamant maly zdroj: tisková zpráva Degustační místnost "Diamant"

Vinařství sídlí v nové budově, která je příkladem moderní vinařské architektury a získala ocenění „Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje roku 2009“. Z otevřené terasy vinařství je nádherný výhled na dominantu zdejšího kraje Pálavu. K řízeným ochutnávkám slouží podzemní degustační místnost,která díky své podobě získala název Diamant, a k dispozici je sedm pokojů, které je možné po degustaci využít k přespání.

Poznejte, ochutnejte a užijte si Gotberg!