Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Obleva by neměla být dlouhá, sníh v nížinách ale roztaje

Obleva by neměla být dlouhá, sníh v nížinách ale roztaje
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Po mrazivém počasí v prosinci a na počátku ledna přijde koncem tohoto týdne do Česka obleva, která by měla připravit nižší a část středních poloh o sněhovou pokrývku. Hrozí také trvalý déšť.

V případě vydatnějších dešťových srážek a rychlého tání sněhu dokonce hrozí, že se některé řeky vylijí z břehů. Připouštějí to meteorologové.

Prosinec byl v Česku výrazně teplotně podprůměrný a například v Praze leží souvislá sněhová pokrývka bez přestávky od 26. listopadu. Tento týden by měla ale definitivně roztát. Přesto by obleva neměla mít dlouhého trvání a už na počátku příštího týdne se může opět ochladit a teploty spadnout pod bod mrazu.

"V chladném vzduchu bude přes Alpy k východu postupovat tlaková výše. Nad východním Atlantikem a západní Evropou se prohloubí brázda nízkého tlaku a do střední Evropy začne proudit teplý vzduch od jihozápadu. V tomto proudění nás začnou od čtvrtka přecházet jednotlivé frontální vlny. Brázda nízkého tlaku vzduchu bude postupovat ze západní do střední Evropy a v závěru období k nám na její zadní straně pronikne chladnější vzduch." Taková je charekteristika příštích sedmi dnů podle Českého hydrometeorolgického ústavu.

Návrat zimy v pondělí?

Konkrétně by mělo být v úterý a ve středu ještě mrazivo. Noční teploty spadnou na minus šest až minus deset, ojediněle i níže. Denní maxima vyšplhají na -6 až -2 stupně. Přitom bude polojasná nebo oblačná obloha a sněhové přeháňky se vyskytnou jen ojediněle.

Ve čtvrtek nastane teplotní zlom. Noční teploty ještě klesnou až na minus deset, přes den se ale výrazně oteplí a sněžení vystřídá déšť zpočátku mrznoucí. V pátek už by pak mělo být přes den 1 až 5, v Čechách místy až k osmi stupňům a bude pršet.

O víkendu by pak mělo být obdobné počasí s denními maximy do osmi stupňů, v pondělí se pak zřejmě ochladí a sníh se vrátí nejprve do horských a později i do středních poloh. Předpověď na příští týden budou ovšem meteorologové ještě upřesňovat.