Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

OBRAZEM: Se socialistickým realismem na věčné časy!

OBRAZEM: Se socialistickým realismem na věčné časy!
Výzdoba Oblouku v Ostravě-Porubě | zdroj: Profimedia

Srpy a kladiva, hrdé výrazy zpocených dělníků a horníků upnuté vstříc zářné budoucnosti a do toho tuny betonu, železa a bronzu. Komunismus v Československu sice padl už před třiceti lety, jeho pozůstatky lze ale na ulicích nalézt doteď. 

Přestože jde o umění poplatné době, stále ještě jde o umění. Na rozdíl od Sovětského svazu u nás nebylo potřeba strhávat desítky metrů vysoké sochy komunistických "bohů". Někde sochy velebící práci zmizely v archivech, jinde dál zdobí ulice a náměstí.

A domy v Karviné či Ostravě si bez hornických ód na průčelí snad ani nelze představit. Stejně jako Olomouc bez orloje se střídajícími se postavičkami dělníka, chemika, řezníka či mlékařky nebo s "budíkem" na Stalinovy či Gottwaldovy narozeniny. Přestože vznikla iniciativa, která požaduje jeho návrat do původní historické podoby zničené během druhé světové války, zřejmě ke změně nedojde.

Tak jako nedošlo k odstranění bronzových odlitků zobrazujících výjevy z dobývání vesmíru či "přátelství se SSSR" zdobících stanici metra Anděl. I když ty na nějakou dobu skutečně zmizely - byly sejmuty hned po listopadové revoluci, ale po několika měsících vráceny zpět. Protože historii nelze vymazat...

Zdroje:
Profimedia, Vlastní