Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Obří větrné elektrárny mají vyrůst v Irsku

Obří větrné elektrárny mají vyrůst v Irsku
Větrné elektrárny (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Mezi ministry Velké Británie a Irska vznikla dohoda o dodávkách elektrické energie z plánovaných obřích turbín v Irsku do britských domácností. Do Velké Británie by se energie měla dostávat podmořskými kabely. Zprávu na svých stránkách přinesla BBC.

V plánu se počítá se stavbou až stovek větrných turbín, které by měly dosahovat výšky až 180m a dodávat energii do milionů britských domácností. Zatímco společnosti zapojené do projektu vyzdvihují výhodu levnější energie z Irska v porovnání s náklady na obnovitelnou energii dostupnou ve Velké Británii, ochránci přírody plán považují za šílený. Argumentují tím, že stavba takovýchto turbín nenávratně naruší vzhled irské krajiny. Místní obyvatelé si prý navíc ani nedokážou představit, o jakých rozměrech elektráren se uvažuje.

Výšku turbín podmiňuje relativně slabý vítr na irských mokřinách, kvůli němuž je podle slov developerů nutné dosáhnout výše pro dostatečně silný vítr. Navíc podle jejich názoru krajinu méně poškozuje menší počet větších turbín, než rozsáhlejší plochy zastavěné menšími. Spor se vede také ohledně ekonomického přínosu celého projektu pro Irsko. Zatímco část zúčastněných slibuje vznik mnoha nových pracovních míst v Irsku, někteří ekonomové naopak vyjadřují silné pochybnosti o tom, jak by se projekt mohl Irsku finančně vyplatit. Podle irského ministra zodpovědného za energetiku v celé záležitosti ještě nebyla přijata žádná definitivní rozhodnutí.

Zdroje:
bbc.co.uk