Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Od středy s rouškami už i venku a v autech

Od středy s rouškami už i venku a v autech
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Nosit roušku bude od středy povinné i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku budou mít členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Informoval o tom ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády.

"Ve všech zastavěných prostorách jsou nyní povinné roušky v případě, že se jedná o setkání v menší než dvoumetrové vzdálenost a nejde o členy jedné rodiny. Mimo zastavěné oblasti roušky požadovány nadále nejsou," uvedl k tomu ministr. "Čím je chladnější počasí, tím narůstá význam roušek venku," dodal Prymula. Tím, že se na jaře zavedly, se podle něho snížil i výskyt jiných běžných respiračních chorob. Povinné budou také roušky v autě, pokud v něm člověk nepojede sám nebo jen se členy své rodiny.

Že se znovuzavedení nošení roušek venku zvažuje, potvrdil Prymula i hlavní hygienička Jarmila Rážová už v pátek. Prymula ale tehdy řekl, že "v těchto dnech" se další opatření přijímat nebudou.

Nošení roušek při pohybu mimo domov bylo v Česku povinné od poloviny března, postupně bylo zmírňováno. Nejdříve se přestaly nosit venku, ve většině vnitřních prostor zůstaly do 1. července. Znovu měly být ve většině vnitřních prostor a vozů hromadné dopravy zavedené od 1. září, už v polovině srpna to navrhoval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nakonec byly znovu povinné až od 10. září.

Od středy 21. října tak bude platit povinnost nosit roušku ve všech vnitřních prostorách budov kromě domácnosti nebo ubytování, ve vozech a na nástupištích hromadné dopravy. Nově to bude povinné také v autech, pokud řidič nepojede sám nebo se svou rodinou, a v obcích i venku, pokud jsou k sobě lidé blíže než na dva metry.

Výjimky zůstávají stejné jako pro nošení roušek v budovách, platí například pro děti do dvou let a ve školkách, pro dětské domovy, osoby s poruchou intelektu, domovy pro seniory a další pobytové sociální služby, soudce nebo ústavní činitele. Nemusí je mít také herci, tanečníci, moderátoři nebo přednášející, nutné nejsou také při focení portrétu nebo natáčení. Také snoubenci je nemusí mít při svatebním obřadu nebo focení a povinné nejsou ani pro sportovce v době tréninku.

Prymula zároveň nepředpokládá testování celé populace v České republice na koronavirus. Plošnějšímu schématu testování by podle něj mělo předcházet ověření spolehlivosti antigenních testů v regionech typu Karvinska a Uherskohradišťska.

Vláda schválila rozpočet, 

Vláda na svém pondělním jednání rovněž schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun, informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Návrh počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji na zdravotnictví nebo sociální dávky a s růstem investic. Národní rozpočtová rada, opoziční politici i řada ekonomů návrh rozpočtu kritizují. Neshodlo se na něm ani jednání tripartity. Naopak prezident Miloš Zeman návrh podpořil. Sněmovna by měla finálně schvalovat státní rozpočet po 15. prosinci, tedy nejspíše ve středu 16. prosince.

Rozpočet na obranu pro příští rok bude činit 85,4 miliardy korun. Menšinový kabinet dosud podporovali komunisté, po vládě však nyní chtěli snížit rozpočet na obranu o deset miliard. Minulý týden oznámili, že chtějí tuto částku převést do rozpočtové rezervy, jinak zákon o plánu hospodaření státu na rok 2021 nepodpoří. "Cením si přístupu všech členů vlády k naší obraně a bezpečnosti. Věřím, že stejně zodpovědně přistoupí k armádnímu rozpočtu i Poslanecká sněmovna," uvedl Metnar. Už minulý týden výzvu komunistů odmítl stejně jako náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Vláda dále mimo jiné odsouhlasila podmínky výběrového řízení na pozici předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), odsouhlasila strategii vzdělávání do roku 2030 a schválila 500 milionů korun pro cestovní kanceláře, agentury a průvodce v programu COVID cestovní ruch.

Zdroje: