Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Odborníci z Akademie Věd se postavili proti kanálu Dunaj-Odra-Labe

Odborníci z Akademie Věd se postavili proti kanálu Dunaj-Odra-Labe
Akademie věd ČR | zdroj: wikimedia.org

Výstavba kanálu Dunaj-Odra-Labe nemá podle komise Akademie věd (AV) pro životní prostředí nyní ekonomické, sociální ani ekologické zdůvodnění a opodstatnění. Uvádí to prohlášení, které dnes komise rozeslala. 

V tomto poradním orgánu Akademické rady AV zasedají respektovaní vysokoškolští a vědečtí odborníci. Výstavba kanálu by byla podle nich jedním z největších zásahů člověka do fungování zbytků relativně přirozených ekosystémů ČR a střední Evropy kvůli krátkodobému ekonomickému prospěchu. S výstavbou proto zásadně nesouhlasí.

Velkým zastáncem průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru, je prezident Miloš Zeman. Podle něj by pomohl nastartovat české hospodářství. Hlava státu prosazovala projekt i při středeční návštěvě Evropského parlamentu. Ve Štrasburku zahájil Zeman o kanálu výstavu. Proti stavbě je například Strana zelených, která upozornila na ekonomická i ekologická rizika obří vodní cesty.

Výstavba kanálu by si podle komise Akademie věd vyžádala rozsáhlé zemní práce. Těžce by narušily přirozený rozklad organických látek a následně způsobily ztrátu vody z dotčených půd a snížily jejich sorpční schopnosti.

Vědci poukazují také na extrémní investiční náročnost, podle odhadů by si stavba vyžádala stovky miliard korun. Provozní náklady by podle odborníků znásobila nízká vodnatost české krajiny a nutnost překonávat velké výškové rozdíly. Nemůže se prý proto očekávat, že by se kanál využíval pro pravidelnou nákladní kontejnerovou dopravu.

Navíc by kanál zhoršoval hospodářské výsledky v současnosti kapacitně značně nevytížené souběžné železniční dopravy, upozornila komise. Ekologickou újmu z výstavby odhadla pomocí metody hodnocení biotopů ČR na 16,5 miliardy korun, následný pokles biodiverzity a každoroční úbytek životodárných služeb ekosystémů minimálně na desítky miliard korun.

Zdroje:
Vlastní