Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Odborník promluvil: Tihle mohou za to, že platíte předraženou elektřinu

Odborník promluvil: Tihle mohou za to, že platíte předraženou elektřinu
zdroj: Mediafax

Odborník na životní prostředí Jiří Hanzlíček, který byl mimo jiné i poradcem prezidenta Václava Havla a čtyř ministrů průmyslu, uvádí, že hlavní vinu za enormní ceny elektřiny a dotování fotovoltaické energie nesou lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek, jeho tehdejší zelený poradce Martin Bursík a senátor Bedřich Moldan.

Kdo podle vás nese hlavní zodpovědnost za solární boom fotovoltaických elektráren?

Hlavní vinu nesou zeleně smýšlející lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek, jeho tehdejší zelený poradce Martin Bursík a senátor a zelený ideologický nadšenec Bedřich Moldan. Není tajemstvím, že dnešní majitelé solárních elektráren nejsou podnikatelé, ale těží pouze z nepromyšlené lidské hlouposti. Postačí  jim po zbývající dobu 13 let pouze čerpat dotované prostředky, které jim splácejí občané a průmysl.

Můžete to více rozvést? Kde to má všechno své kořeny?

Nesmyslná a demagogická propagace podpory zelené energie se zrodila u zelených v roce 2000 v Německu. Následně byla podpořena jednou z mnoha nedomyšlených směrnic Evropské unie. Nepřikazovala však, že se musí u členských zemí podpora natvrdo začlenit do  legislativy  formou zákona. Řada zemí Evropské unie si proto počínala s mírou podpory velmi obezřetně. Nikoliv u nás, kde omezeně a zeleně smýšlející lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek prosadil do závazného legislativního plánu práce vlády řešení výhradně formou zákona.

Okamžitě se nabízené příležitosti chopil jeho zelený poradce Bursík. Sepsal velmi  populistický zákon po vzoru Německa, který svým „myšlením“ náležitě vylepšil vyššími výkupními cenami pro fotovoltaiku a větrníky. Z dikce kompetenčního zákona bylo pak vedle Ministerstva životního prostředí i okrajově věcně spolupracující Ministerstvo průmyslu, které marně protestovalo v připomínkovém řízení. Zákon byl schválen v roce 2005 vládou a Parlamentem  na dobu 20 let. Nutno připomenout další významnou osobu nepovedeného seriálu. V Senátu  byl zákon schválen po silné mediální masáži ideologickým nadšencem Bedřichem Moldanem.

Takže za to můžou jenom tito tři?

 

Zdroje: