Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Odebírání titulů soudcům může prý skončit znovuotevřením kauz

Odebírání titulů soudcům může prý skončit znovuotevřením kauz
zdroj: tisková zpráva

Západočeská univerzita a ministerstvo školství už vyhrožují odebíráním titulů absolventům plzeňských práv. Pokud by byl ale mezi postiženými soudce, může to podle serveru iDnes skončit novým otevíráním soudních procesů.

Univerzita může soudci, který řádně nevystudoval, odebrat například magisterský titul bez kterého nemůže dále soudit. V tu chvíli to může skončit i obnovením procesu, píše server.

"Lidé mají právo na to, aby o nich rozhodoval soudce, který splňuje všechny předpoklady pro to být soudcem," řekl iDnes známý advokát Josef Lžičař a doplnil, že by svému klientovi žádost o revizi procesu doporučil, a to i v případě, že by byl "lžimagistrem" či "lžidoktorem" jeho advokát. "Rozpoutalo by se ale něco, co nedovedu vůbec dohlédnout," dodal. Reálnost problému připouští i šéfka Nejvyššího soudu Iva Brožová.

Pokud by soud postupoval během líčení v souladu s právem, kauza by asi znovuotevřena nebyla. Kdyby ovšem například soud vyšší instance kauzu vrátil, mohl by mít odsouzený naději, že jej bude soudit někdo jiný znovu.

A kdyby justice došla k tomu, že byl odsouzen neprávem, mohl by dokonce žalovat stát a vysoudit statisíce korun, píše iDnes.

Také advokátní komora počítá s tím, že své členy, kterým bude odebrán akademický titul, vyškrtne ze seznamu. Tím pádem nebudou mít nárok provozovat svou praxi. Podobně to platí i v případě žalobců.

Bude to poprvé za dvacet let, co se v Česku budou anulovat akademické tituly, připomíná iDnes.

Problémy s uváděním titulů před jménem (bez řádného studia) ovšem měla v minulosti řada politiků. Například bývalý předseda ODA Jan Kalvoda v roce 1996 rezignoval na své funkce a přiznal, že neoprávněně používal titul JUDr., ačkoliv nesložil rigorózní zkoušky. Podobně hořký konec politické kariéry možná hrozí například chomutovské primátorce Ivaně Řápkové (ODS) či místopředsedovi pražské ODS Milanu Jančíkovi.