Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

ODS hrozí: Kalousku, shoď vládu a povládnou komunisti

ODS hrozí: Kalousku, shoď vládu a povládnou komunisti
Miroslav Kalousek | zdroj: Mediafax

ANKETA V souvislosti s výsledkem prezidentských voleb se začalo hovořit o předčasných volbách. Budoucí prezident Miloš Zeman říká, že by byly nejlepším řešením, neboť koaliční LIDEM nezískali důvěru ve volbách. Hovoří se i o tom, že by předčasné volby mohly vyhovovat TOP 09.

TOP 09 by totiž mohla využít mobilizované podpory získané v prezidentské volbě pro Karla Schwarzenberga. „Nemáme-li Karla Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Karla Schwarzenberga premiérem,“ prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce ministr Kalousek. Schwarzenberg původně řekl, že s tímto volebním obdobím sněmovny v politice skončí, ale obrátil a nyní říká, že TOP 09 povede k dalším sněmovním volbám.

„Mohli bychom se dočkat překvapení a mohla by to být právě TOP 09, která by k vyvolání předčasných voleb mohla pomoci právě kvůli tomu, aby využila momentální pozornosti voličů k panu Schwarzenbergovi,“ řekl iDnes.cz šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc

Fiskální unie EU – převezme TOP 09 hegemonii?

Tomu, že se TOP 09 pokouší destabilizovat koalici, napovídá nový požadavek TOP 09. Ještě letos se česká vláda dle TOP 09 bude muset připojit ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti EU, která předává český rozpočet pod kontrolu Bruselu, jinak prý nepodepíše novou koaliční smlouvu, o které vládní strany jednají.

Miroslav Kalousek očividně testuje, nakolik již TOP 09 převzala úlohu seniorní, tedy hlavní strany na pravici a do jaké míry ji bude ODS pouze sekundovat jako satelit. Podle toho, jak vedení ODS rozhodne a zda se premiér Nečas postaví za fiskální smlouvu, kterou odmítal, uvidíme, zda je již ODS vůči TOP 09 v podřízeném postavení, jak si pan Kalousek vždy přál,“ řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec Ivo Strejček.

Zdroje: