Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

ODS nebude mít jednoduchou pozici. Nečase čeká na podzim katastrofa

ODS nebude mít jednoduchou pozici. Nečase čeká na podzim katastrofa
zdroj: Mediafax

Drtivá většina redakcí oslovených politologů je toho názoru, že Občanská demokratická strana jde do předem prohraných krajských, ale i senátních voleb. Chybí regionální vůdci, strana je rozhádaná, někteří současní a bývalí figurují v korupčních kauzách a vládní politika je obecně považována za nespravedlivou. To už ODS nic nepomůže? Na čem může získat body a jak volby dopadnou?

Politolog Jan Bureš z Metropolitní Univerzity tvrdí, že je sice ještě hodně brzy na tipování vítězů a poražených, ale jisté je prý to, že nadcházející krajské a senátní volby budou podle politologa hodně ovlivněny společenskou atmosférou, která bude v té době v zemi panovat.

„ČSSD bude chtít z krajských a senátních voleb opět udělat referendum o vládní politice, což může znovu uspět, protože vládní reformy jsou veřejností vnímány jednak dost kriticky, a jednak rozporuplně - jako nedomyšlené, nedotažené, nespravedlivě a nerovnoměrně postihující jednotlivé vrstvy občanů. A navíc veřejnost denně sleduje, jak vláda ze státního rozpočtu vyhazuje miliony na podivné projekty, přemrštěné odměny atd. „V tomto duchu si myslím, že ODS nebude mít rozhodně jednoduchou pozici a že může znovu prohrát,“ predikuje politolog porážku občanským demokratům.

Psali jsme: Senátor Pakosta: Odcházím z ODS

ODS je podle Bureše také oslabena na několika frontách. „Za prvé vnitřní spory, odchod dlouholetého poslance Martina Doktora a některých jiných senátorů je jasným dokladem toho, že ve straně něco není v pořádku. Jsou tu také ale spory ohledně vztahu ke straně TOP 09,“ sumarizuje politolog.