Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

ODS pyká za koalici i konflikty uvnitř strany, míní politologové

ODS pyká za koalici i konflikty uvnitř strany, míní politologové
zdroj: Mediafax

Přelom listopadu a prosince přinesl podle průzkumu volebních preferencí agentury SANEP jasné vítězství ČSSD. Značný propad ODS přikládají politologové tomu, že doplácí na vůdčí roli v koaliční vládě, ale i vnitřním rozepřím mezi stranickými špičkami.

Nejnovější průzkum společnosti SANEP, který přiřkl vítězné ČSSD téměř 33 procent hlasů respondentů a daleko za ní nechal s 20 procenty TOP 09 a se 17 procenty ODS, podle politického analytika Lukáše Jelínka vystihuje nynější trend voličských nálad. „Před internetovými průzkumy jsem jinak velmi ostražitý, protože jde o specifický vzorek respondentů. O to více udivuje, že u internetové komunity tak jasně vítězí ČSSD," říká pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Podle něj ODS sklízí u voličů všechna negativa řízení koaliční vlády, stejně jako dopady fungování politické strany na celostátní i komunální úrovni.

„ODS to u veřejnosti schytává i za své koaliční partnery, především Věci veřejné. Negativní dopad měl i konflikt předsedy Nečase s místopředsedou Blažkem, stejně jako uzavírání velkých koalic po komunálních volbách. To dokáže voliče ODS znejistit, takže se jim konzistentnější teď jeví TOP 09," myslí si Jelínek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz