Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Okamura: Mám už připravené reformy pro Česko

Okamura: Mám už připravené reformy pro Česko
zdroj: Mediafax

Potenciální kandidát do Senátu Tomio Okamura má připravenou celou řadu reforem. Pro řadu z nich přitom našel inspiraci v Japonsku. Základem je podle něho flexibilní pracovní trh, a proto by uzákonil nádenickou práci.

Pracovní právo v České republice je podle Okamury i přes vládou provedené reformy příliš svázané. „Nyní jsme v situaci, v post-krizové době, kdy zaměstnavatelé nechtějí dávat smlouvy na dobu neurčitou. Brání se tomu. Chtějí brát lidi brigádně, na dohodu práce, bojí se vyplácení odstupného,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Okamura. Všechny tyto skutečnosti nahrávají  černému trhu se zaměstnáváním, který tu prý bují. „Neobhajuji podnikatele, ale obyčejné lidi, ti jsou biti a nemají práci,“ konstatuje podnikatel a naráží na poslední údaje o nezaměstnanosti v ČR, která vzrostla na 8,6 procenta.

Japonsko má nízkou míru korupce

Systém v Japonsku je podle podnikatele úplně jinak nastavený. „V prvé řadě tu sazba DPH činí 5 procent, což je podobná úroveň jako ve Spojených státech. Nižší daně znamenají nižší míru přerozdělování, což pochopitelně znamená i nižší míru korupce,“ vysvětluje Okamura výhody japonského systému. Japonsko se v poslední zprávě Transparency International o míře korupce v jednotlivých státech umístilo na 14. místě, Česká republika naproti tomu opět pohoršila a klesla na 57. příčku.

Celý článek naleznete na ParlamentníListy.cz