Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

OKD odmítla půlmiliardovou nabídku za své akcie, prodá je levněji. Důvod? Údajné napojení zájemce na Bakalu

OKD odmítla půlmiliardovou nabídku za své akcie, prodá je levněji. Důvod? Údajné napojení zájemce na Bakalu
Ilustrační snímek | zdroj: www.okd.cz

Zadlužená OKD dala před vysokou nabídkou firmy Alcentra Limited, jež za akcie těžební společnosti chtěla zaplatit 540 milionů korun, přednost státnímu podniku Prisko. I přesto, že ten nabídl cenu násobně nižší – 80 milionů korun. Důvod? Podezření z napojení americké firmy na miliardáře Zdeňka Bakalu, píše Eliška Hradilková Bártová na webu Hlídací pes.

Těžební společnost OKD, která je již přes rok v úpadku, dostala celkem tři nabídky na odkup akcií. S nejvyšší cenou přišla společnost Alcentra Limited (se sídlem v Británii) ovládaná americkou skupinou BNY Mellon Group.

Kupní cenu nastavila na 540 milionů korun, přesto byla její nabídka ze strany zadlužené společnosti odmítnuta. Smlouvu na odkup akcií uzavřely OKD se státní firmou Prisko pouze za cenu 80 milionů korun.

Důvody tohoto rozhodnutí nebyly až dosud známy. Vysvětlení žádali nejen věřitelé, ale k objasnění tohoto rozhodnutí vyzvalo OKD letos v květnu také Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

Jak zjistil HlídacíPes.org, jedním z důvodů, proč byla cenově výhodná nabídka odmítnuta, bylo údajné spojení poradců Alcentry s firmami bývalého vlastníka OKD Zdeňka Bakaly. Vyplývá to ze zprávy o reorganizaci, kterou HlídacíPes.org prostudoval.

Současně je jako důvod vyřazení půlmiliardové nabídky uvedena skutečnost, že společnost odmítla sdělit, kdo jej jejím koncovým vlastníkem.

Právní zástupce Alcentry se ovšem proti výrokům OKD o napojení na bývalého vlastníka hutí ohradil. "Toto tvrzení je zcela nepravdivé a společnost Alcentra Limited poskytla OKD v tomto ohledu dostatečné ujištění. Je zřejmé, že toto tvrzení má za cíl našeho klienta v rámci výběrového řízení na odkup OKD nespravedlivě zdiskreditovat," reagoval na dotaz HlídacíPes.org Jiří Tomola z právní kanceláře Dentons.

Odpoveď na otázku, kdo konkrétně stojí za mateřskou společností ovládající společnost Alcentra Limited ovšem neposkytl: "Alcentra Limited patří do skupiny banky BNY Mellon," kostatoval advokát Trmola.

Věrohodný zájem? 

Vyřazení zbývající ze tří podaných nabídek nebylo nijak komplikované. Firmu (její jméno OKD ve zprávě neuvádí – pozn. red.), která za odkup akcií OKD nabízela 50 milionů korun nesplnila formální podmínky a firma by patrně pod jejím vedením setrvávala dále v úpadku, uvádí zpráva.

To důvody pro odmítnutí násobně výhodnější nabídky společnosti Alcentra Limited jsou, alespoň podle informací z dokumentu o průběhu řízení, mnohem komplikovanější.

Podle vyjádření OKD nešlo ze strany Alcentry o "věrohodný zájem o nabytí závodu." Alcentra například údajně nesplnila formální podmínky, zároveň údajně neposkytla informace, kdo za firmou vlastně stojí – respektive, kdo je jejím koncovým vlastníkem. Americká skupina BNY Mellon Group, do které spadá, je totiž vlastněna neznámými investory.

Zástupci těžařské společnosti v dokumentu také upozorňují, že firma nedoložila, že by měla zkušenosti s obdobnými transakcemi.

Odstřižená minulost

Překážkou obchodu ale byla také skutečnost, že "(…) někteří z klíčových poradců zájemce (Alcentra Limited – pozn.red.) vykonávali v minulosti činnost pro skupinu NWR."

Podle současného vedení OKD je klíčové, aby byla firma jednoznačně odstřižena od bývalých vlastníků, kteří společnost opustili poté, co se začala propadat do ztráty a u nichž policie prověřuje, zda se vyplácením vysokých odměn neodpustili trestného činu.

“Z hlediska úspěšného provedení reorganizace a maximálního uspokojení věřitelů je podstatné, aby bylo postaveno na jisto, že nabyvatel obchodního závodu "Dlužníka" (OKDpozn. red.) nebude spjat se Zdeňkem Bakalou, Peterem Kadasem, bývalým vedením "Dlužníka", osobami jim blízkými nebo osobami tvořícími s nimi koncern," vysvětluje vedení OKD ve své zprávě.

OKD kromě toho poukazuje také na specifické podmínky, které si společnost Alcentra pro transakci stanovila, jako například, že "obchodní závod musí obsahovat hotovost nejméně 886 milionů korun plus veškerou další hotovost vygenerovanou "Dlužníkem" od 1. ledna 2017…”

Společnost Alcentra Limited se už v reakci na odmítnutí nabídky na odkup akcií obrátila dopisem na premiéra Bohuslava Sobotku s tím, že zváží mezinárodní arbitráž. "K ochraně svých práv Alcentra Limited zvažuje všechny dostupné možnosti," uvedl právní zástupce společnosti Jiří Trmola na dotaz, zda se již Alcentra rozhodla arbitráž podat.

Navzdory tomu akcie zadlužené OKD – poté, co začne platit reorganizační plán, připadnou státnímu Prisku. Nový plán na reorganizaci podniku by měli věřitelé schvalovat příští týden.

Napsala Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: