Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Opusťte stranu a složte mandát, vyzval vzbouřence Okamura

Opusťte stranu a složte mandát, vyzval vzbouřence Okamura
Členové hnutí Úsvit se staví proti svému předsedovi Tomio Okamurovi. Ten ale z čela strany odejít nehodlá | zdroj: Profimedia

Poslanci hnutí Úsvit, kteří chtějí založit nové politické uskupení, by podle předsedy Úsvitu Tomia Okamury měli opustit stranu. Na tiskové konferenci je vyzval i k tomu, aby složili poslanecký mandát. Sám z čela hnutí odejít neplánuje.

"Odmítáme zakládání nového subjektu, který od občanů nemá mandát," uvedl Okamura s tím, že by tito "odpadlíci" zradili 350 tisíc voličů Úsvitu přímé demokracie.

Za ním stojí i bývalý šéf poslanců Úsvitu Radim Fiala. "Chceme vyzvat tyto členy, kteří podporují vznik nové politické strany, aby opustili hnutí Úsvit, a dále chceme vyzvat ty poslance, kteří tento politický puč podporují, aby se vzdali svých mandátů," prohlásil.

Pokud se poslanci mandátu nevzdají, plánuje hnutí podle Fialy "podniknout zásadní politické kroky". Jaké to budou, ovšem říct nechtěl.

Ačkoli Tomio Okamura vyzývá poslance k odchodu, sám z čela strany odejít neplánuje, a to ani přesto, že se proti němu staví stále víc členů strany.

Poslanci chtějí založit novou stranu, protože odmítají Okamurovy představy o dalším, směřování hnutí. Hnutí by podle nich mělo být otevřenější vůči dalším zájemcům o vstup.

Celostátní konference strany, která založení nové strany posvětila, navíc upozorňuje, že je Úsvit finančně na mizině. Okamura je dnes poupravil – strana podle něj není na nule, ale dokonce v minusu. 

Zdroje:
Vlastní