Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Osm z deseti lidí nechce reformy. Kalousek: Holt jim jde o peníze

Osm z deseti lidí nechce reformy. Kalousek: Holt jim jde o peníze
zdroj: Mediafax

Další ránu podobě připravovaných reforem zasadil exkluzívní průzkum agentury Millward Brown, která pro Lidové noviny zjišťovala postoj veřejnosti k zásadním reformám.

Daňovou reformu podle něj odmítá 79 procent dotázaných a penzijní 72 procent. Stínový ministr financí Jan Mládek se výsledkům nediví, protože třeba s penzijní reformou zůstala vláda jako kůl v plotě.

Čím dál víc klesá nejen podpora vládě Petra Nečase, ale voličům se už ani nezamlouvají chystané reformy, kvůli nimž koaliční kabinet především vznikl. Jinak by se v bleskovém průzkumu, který pro Lidové noviny exkluzívně provedla agentura Millward Brown, nemohlo stát, že 79 procent respondentů odmítlo daňovou reformu, 72 procent penzijní a 52 procent zdravotní.

„Lidé souhlasí s citlivými reformami jen do chvíle, než zjistí, jak moc postihnou jejich peněženky," citují LN ministra financí Miroslava Kalouska, jehož nesouhlas veřejnosti očividně nezaskočil. Jeho spolustraník a šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek rozjíždí rozsáhlou přesvědčovací kampaň, která ukáže změny v penzijním systému v dobrém světle.

Nejde o reformy, ale jen parametrické změny

„Taková čísla jsou opravdu na pováženou. Takhle špatně se na reformy veřejnost od vzniku této vlády ještě nedívala," glosuje pro ParlamentníListy.cz výsledky průzkumu stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. „Plyne z toho, že nejsou ani svým voličům schopni vysvětlit, co a proč dělají. Když to chladně zanalyzujete, zjistíte, že Kalousek postupně snižuje daňovou zátěž bohatým a přenáší to na zaměstnance," poukazuje na jeden z důvodů Mládek.

Odmítání reforem ze strany veřejnosti nepřekvapuje ani stínového ministra práce a sociálních věcí ČSSD Zdeňka Škromacha. „To ani nejsou reformy, muselo by tam být něco koncepčního a zásadního, takhle jde jen o parametrické změny. Navíc vláda nehledá sociální smír, nesouhlasí s ní ani odbory, ani zaměstnavatelé," dodává senátor pro ParlamentníListy.cz, že za vlád ČSSD se prováděly reformy sociálně citlivé.

S fondy se Češi spálili v minulosti už několikrát

„Vláda zůstala s penzijní reformou jako kůl v plotě, odmítají ji i zaměstnavatelé, takže ji dělají jen pro pár lobbistů. Lidé mají zkušenost, že co měli ve fondech, o to je připravili nejdřív Hitler, pak Gottwald a nakonec Viktor Kožený. Nejenže jsou reformy špatně, ale navíc je ani neumí zkomunikovat s veřejností," naznačuje ekonom Mládek, že se lidé do soukromých penzijních fondů asi houfně nepohrnou.

Ekonom Miroslav Zámečník dokonce tvrdí, že druhý pilíř důchodové reformy nemá vůbec smysl, protože není povinný pro všechny. „Je dětinská představa, že by reformy byly oblíbené, a to i ty sebelepší. Jak by mohli lidi chtít něco, co jim bere, místo aby jim dávalo? To je normální, horší je, že reformy nejsou dobře vymyšlené," tvrdí pro LN Zámečník.

Je to Kocourkov, zlobí se ekonom a člen NERV

Jako člen NERV ani neviděl daňovou reformu a k penzijní reformě měl se svými kolegy výrazné výhrady. „Tohle je vůbec směšná organizace práce, vystřelit s reformou, pak se teprve ptát odborníků. Buď se to udělá za jejich účasti, nebo se k tomu mají vyjádřit předem. Tohle je Kocourkov, pak se není co divit, že experti jsou naštvaní," hněvá se Zámečník.

Z průzkumu agentury Millward Brown, který se uskutečnil ve dnech 30. května až 1. června, vyšel nejlépe zákon o veřejných zakázkách, s nímž jako součástí boje proti korupci souhlasí 65 procent dotázaných. Se sociální reformou už jen 45 procent, se zdravotnickou 44 procent, penzijní reforma má podporu jen 24 procent a daňová dokonce jen 19 procent občanů.