Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Osud expolitiček: Parkanová je v důchodu, Peake má našetřeno

Osud expolitiček: Parkanová je v důchodu, Peake má našetřeno
Vlasta Parkanová | zdroj: Isifa.com

Po posledních volbách se opět obměnila sněmovna a někteří politici se už v ní neobjeví. Někteří dobrovolně a jiní se prostě už nedostali na volitelné místo kandidátky. Týden.cz zjišťoval, kam se expolitici vrtnou. Například Vlasta Parkovaná už si vyřídila penzi a Karolína Peake se nemusí znepokojovat, protože má prý našetřeno.

Bývalá ministryně obrany a bývalá místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09) se už v politice nechce angažovat. Neplánuje prý ani návrat ke své původní právnické profesi. "Ve čtvrtek mám 62. narozeniny. Zažádala jsem si o důchod a byl mi přiznán," přiznala se Parkanová serveru Týden.cz.

Internetový deník uvádí, že Parkanová stále čeká na spravedlnost. Je obviněna ze dvou trestných činů kvůli nákupu letadel CASA pro armádu. Parkanová obvinění od začátku odmítá a podle různých informací zátěž plynoucí z obvinění zvládá s obtížemi. Potvrdila to i pro Týden.cz: "Snažím se teď zlepšit svoje zdraví," říká.

Někdo má našetřeno a bude odpočívat

Je pravděpodobné, že mnozí se po odchodu z politiky budou muset srovnat s nižšími příjmy. Mezi nimi je prý i Vlasta Parkanová. Server uvádí, že základní plat poslance je 56 tisíc korun hrubého. Většinou však poslanci dostávají příplatky za funkce ve výborech nebo ve vedení sněmovny. Proto může být pád pouze k penzi citelný. Pak je tu ještě možnost, že poslanci šetřili.

Některé expolitiky ale peníze neomezují. Pro Týden.cz to potvrdila bývalá vicepremiérka vlády Petra Nečase Karolína Peake. Ta prohlásila, že má našetřeno a chce nějakou dobu odpočívat. "Moje majetkové poměry jsou veřejně známé, mohu teď chvíli zůstat doma a věnovat se dětem, což dělám," uvedla ke svým aktivitám a plánům Peake.

Zdroje: