Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Otec babyboxů k OSN: Nechám je vytrhnout ze zdí a zlikvidovat

Otec babyboxů k OSN: Nechám je vytrhnout ze zdí a zlikvidovat
zdroj: tisková zpráva

Součástí aktuální zprávy Výboru OSN pro práva dítěte (CRC) byla také výzva určená ČR, aby přestala používat babyboxy, protože odporují mezinárodní Úmluvě o právech dítěte. To vyvolalo značnou vlnu nevole, nejen u zakladatele babyboxů v Česku Ludvíka Hesse.

"OSN by se spíš měla zajímat o hladové děti v Africe. Ale když na to takto pohlíží, samozřejmě hned si pronajmu náklaďák s hydraulickým zařízením a nechám babyboxy vytrhat ze zdí a poté ekologicky zlikvidovat," zareagoval s nadsázkou pro ParlamentníListy.cz Hess.   

Babyboxy jsou v Česku šest let, rozhodně však nejsou pouze českým specifikem. Fungují na Slovensku jako "hniezda lásky", a také v řadě dalších zemí napříč kontinenty.

"Děsí mě fakt, že za šest let bylo do babyboxů v celé zemi už uloženo 50 dětí. Je to smutný důkaz jejich potřebnosti. Navíc tím, že se mnozí lidé ocitají ve stavu totální sociální tísně, nedá se očekávat, že by odložených dětí ubývalo. Vždyť jen v letošním červnu byly nalezeny v babyboxech čtyři děti. Všechny tak dostávají šanci na lepší život, než by jim zřejmě ve všech těchto případech mohli zaručit jejich biologičtí rodiče. To, že se jedná o novorozence z chudých poměrů, napověděly poslední dva nálezy dětí - které byly uložené ve velmi chatrných osuškách, těsně po porodu, ještě ani neomyté," popsal ParlamentnímListům.cz současnou situaci Ludvík Hess.

Celý článek na ParlamentniListy.cz