Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ovládáme svět hlasem: Technologie jako ze sci-fi již brzy ve vašich domovech

Ovládáme svět hlasem: Technologie jako ze sci-fi již brzy ve vašich domovech
Amazon Echo | zdroj: Profimedia

Přirozeným způsobem, jak ovládat počítač, se stala klávesnice. Geniální vynálezce Douglas Engelbart k ní později přidal myš, okna, ikony a hypertext. Nové tisíciletí přineslo dotykové obrazovky. Díky pokrokům ve strojovém učení a zpracování lidské řeči teď konečně vstupuje do hry i ten nejpřirozenější způsob interakce - s pomocí hlasu.

Když jsme před několika desítkami let s nadšením sledovali nejnovější sci-fi, v nichž hrdinové ovládají svůj dům (auto nebo třeba vesmírnou loď) jen hlasem, málokdo nejspíš tušil, jak blízko je ve skutečnosti taková budoucnost. Když dnes dáváme našim mobilům jednoduché povely, vlastně už nám to nepřijde ničím zvláštní.

Spisovatel a vědec A.C. Clarke kdysi prohlásil, že jakákoliv dostatečně pokročilá technologie je k nerozeznání od magie. Můžeme to dnes pozorovat takříkajíc z první ruky: hlasové ovládání nám umožňuje pronášet kouzelná zaklínadla a vyvolávat tak čím dál širší počet magických úkonů.

Hlasové vyhledávání s pomocí Google, zjišťování počasí od Siri nebo Cortany, to všechno je teprve začátkem něčeho mnohem většího. Jak moc velké to bude, názorně ukazuje Amazon se svým hardwarem jménem Echo. Právě ten je předzvěstí nové platformy, která doplní klasické ovládání s pomocí klávesnice, myši či dotyku.

Amazon Echo přišlo na trh před rokem. Zhruba 25 cm vysoký černý válec připomínající reproduktor je nenápadným začátkem nové éry. Reproduktor to skutečně je, ale vybavený citlivými mikrofony, malým počítačem a připojením k internetu. Slyší na jméno Alexa, ale můžete mu říkat i "Amazon" nebo "Echo".

Alexa je něco jako Google Assistant (dříve Google Now), jen určený pro domácnost. Můžete na ni mluvit a ona vám poví, kolik je hodin, kdo vyhrál jaký zápas, v kolik vám to zítra letí, pustí vám hudbu, řekne o aktuální dopravní situaci, počasí nebo zaznamená vaše úkoly. Umí také ovládat kompatibilní elektroniku. A právě v tomhle spočívá její největší kouzlo a příslib do budoucnosti.

profimedia-0283916505 Chlapci s mámou hrají s Alexou hru "kámen, nůžky, papír" | zdroj: Profimedia

Ukázalo se to jasně na letošním veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Amazon tam stánek sice neměl, zato tam byli prakticky všichni výrobci elektroniky na světě a spousta nováčků. Více než tři desítky z nich ohlásily kompatibilitu svých produktů s platformou Amazon Echo. To znamená, že skrze Echo je bude možné ovládat - třeba ledničku od LG nebo lampičku od GE.

Tady začíná opravdová magie. Problém všech chytrých žárovek, praček, hraček, reproduktorů, vysavačů, kamer, termostatů nebo třeba sprchových hlavic je totiž právě v ovládání. Ne na každou tuhle věc lze snadno připevnit displej, kterým by bylo možné její funkce snadno řídit.

V současné době řeší výrobci tento problém s pomocí smartphone aplikací a přenesením ovládání na chytré telefony. Jenže i to je tak trochu krkolomné a skutečně nejjednodušší a nejefektivnější je ovládání hlasem. Tedy když vám vaše pračka, žárovka nebo čistička vzduchu prostě rozumí. A tohle Amazon Echo umí zařídit.

Amazon podchytil novou platformu jako první. De facto ji po svém velkém průšvihu se smartphony přivedl na svět. Google a ještě více Apple zůstávali dlouho v zajetí dojmu, že hlasové ovládání má zůstat uzavřené ve smartphonu. Amazon otevřel stavidla a přenesl hlasové ovládání do celé domácnosti  a díky otevřenému API umožnil propojení s chytrými spotřebiči.

Díky tomu je dnes Amazon Echo o rok a pět milionů prodaných kusů napřed. Konkurenční Google Home šel na trh teprve před dvěma měsíci a podpora třetích stran je v jeho případě zatím výrazně nižší. I tak jde ale o slibný začátek bájného "internetu věcí", který nám už výrobci pár let slibují. V průběhu jednoho roku se počet "dovedností" (skillů) Echa od Amazonu rozrostl z tisíce  na sedm tisíc. A bude dál rychle růst.

Jedním z klíčových trhů pro hlasové ovládání bude kromě domácností také automobilový průmysl. I tam si už jednotliví hráči zajišťují pozice. Microsoft bude montovat Cortanu do BMW a Nissanů, Ford sází na Alexu a Hyundai na Google Assistant. Budoucnost, kterou jsme dříve vídali jen v knihách a na obrazovkách, se tak mění v přítomnost.

Autor je šéfredaktor www.hybrid.cz

Zdroje:
Vlastní