Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Komentář: Ozbrojenci a Kyjev se dohodli. Mír začne v pátek, hlad přišel už dávno

Komentář: Ozbrojenci a Kyjev se dohodli. Mír začne v pátek, hlad přišel už dávno
Tak v současné době žijí lidé v Doněcku | zdroj: Isifa.com

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) oznámila, že se proruští rebelové dohodli s ukrajinskou vládou na ukončení bojů. Mír prý začne v pátek a hned následující den začnou obě strany stahovat těžkou vojenskou techniku z frontové linie. Problém ovšem je, že příměří dosud nikdo nedodržoval. Obyvatelé východní Ukrajiny ztrápení humanitární krizí mezitím s děsem očekávají příchod nejtužší zimy. Řada místních má pocit, že je všichni nechali napospas osudu. 

Kyjev přestal platit sociální dávky lidem z povstaleckých regionů s odůvodněním, že nedokáže dopravit peníze na okupované území, aniž by riskoval, že padnou do rukou separatistů.

Rusové sice do Donbasu posílají humanitární pomoc, lidé si ale stěžují, že se k nim nedostává. Vše nejspíš končí v rukou ozbrojenců. Navíc se s jistotou neví, co se v ruských kontejnerech vlastně skrývá. 

Vedení samozvaného Novoruska nemá ani moc, ani peníze. Reálnou pomoc dostávají lidé podle některých zpráv pouze od místního oligarchy Rinata Achmetova, dávky jsou ale omezené jen na děti a důchodce.  

A tak mezitím, co se mezinárodní společenství (s Kyjevem za zády) hádá s Moskvou, na Donbasku se prohlubuje humanitární krize, místním lidem hrozí hlad. Na to, že se na Kyjev nedá spolehnout, jsou místní zvyklí už z dob tvrdých 90. let. Jenže tehdy východem Ukrajiny nezmítala válka.

Tentokrát je situace jiná, strategie Kyjeva se ale nezměnila. Zaříznutím sociálních dávek přitom ukrajinská vláda postrkuje region do náručí separatistů a Ruska. Západ tomu celému přihlíží, požadavky klade pouze Kremlu, zatímco Kyjevu finančně pomáhá. Kdo ale pomůže lidem ze zbídačeného východu?  

Ať už Moskva byla původcem konfliktu, nebo jen využila situace, faktem zůstává, že ukrajinská vláda opustila vlastní občany. O tom ale mezinárodní společenství mlčí - jen počítá mrtvé, používá je jako důkaz ruské agrese a pokračuje v rozdělané integraci Kyjeva do EU. 

Zdroje:
Vlastní