Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Pehe: Hašek a Sobotka tvoří kontrast vyprahlé české pravici

Pehe: Hašek a Sobotka tvoří kontrast vyprahlé české pravici
zdroj: tisková zpráva

Velice pochvalně hodnotí politolog Jiří Pehe v komentáři pro deník Referendum odpovědi na deset otázek, které kandidátům na předsedu ČSSD položilo čtrnáct osobností. Z nich je prý zřejmé, že oba hluboce přemýšlejí o zásadních otázkách, které leží před sociální demokracií.

Odpovědi Michala Haška a Bohuslava Sobotky na otázky čtrnácti převážně levicově orientovaných intelektuálů ukazují velkou ochotu obou zamyslet se do hloubky nad otázkami, které jim položili lidé působící v oblastech sociologie, politologie, filosofie, nebo dokonce religionistiky.

„Jejich odpovědi ukazují, že ČSSD bude mít po svém březnovém sjezdu ve svém čele skutečně přemýšlivého politika, ať už jím bude kterýkoliv z obou kandidátů. Ne, že by dosavadní předsedové ČSSD, s výjimkou Stanislava Grosse, byli intelektuálně méně zdatní, ale nový předseda ČSSD se bude muset vypořádat s novými výzvami včetně defenzivy, do níž se sociáldemokratismus dostal pod tlakem globálního trhu," tvrdí v komentáři pro deník Referendum politolog Jiří Pehe.

Sociální stát podle Haška potřebuje reformy

„Zajímavý je také kontrast s poněkud intelektuálně vyprahlým světem české politické pravice, jejíž představitelé už dvacet let pracují s ekonomizujícím viděním světa, v jehož rámci redukují řešení výzev současnosti na několik (neo)liberálních floskulí," podotýká Pehe s tím, že není náhodou, že i poradní sbor současné vlády NERV se převážně skládá jen z (neo)liberálně orientovaných ekonomů.

Celý článek na ParlamentniListy.cz