Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Pehe: Musíme něco udělat, jinak lidé sáhnou k násilí

Pehe: Musíme něco udělat, jinak lidé sáhnou k násilí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

ParlamentníListy.cz se sešly s politologem Jiřím Pehem, aby si s ním pohovořily o jeho názorech a prognózách pro současnou vládu. O tom, jakou budoucnost vidí pro Věci veřejné, zda nevnímá některé akce Kalouskova FAÚ jako politické vyřizování účtů.

Debata byla také o iniciativě proti korupci, k níž se připojil a spolu s ním během několika dnů další tisíce lidí. Podle Peheho je skutečně nutné rychle jednat - jinak může být v Česku ohrožena kvůli radikalizaci lidí demokracie. Uvádí příklad fanoušků fotbalové Slavie, kteří v důsledku dění ve svém klubu demolovali stadion.

Podle politologa Jiřího Pehe Věci veřejné nemají před sebou žádnou perspektivu. "Jsou v sestupné trajektorii, nemají žádnou věrohodnou platformu. Možná se budou snažit udržet tvář a odejdou z vlády pod praporem boje s korupcí. Každopádně jejích budoucnost v této vládě již dlouhého trvání mít nebude - stejně jako tomu bylo s jinými malými stranami u nás - třeba Unií svobody," řekl pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.

To, zda by odchod véčkařů z koaliční vlády, znamenal také konec celé vlády, však prý nastat nemusí. "Nebezpečí rozpadu vlády je velké, není třeba si o tom něco nalhávat. Přesto se domnívám, že se strany budou snažit vládu udržet, poněvadž jsou si všichni moc dobře vědomi toho, jaké mají v tuto chvíli preference - a tedy také toho, jak by volby mohly dopadnout. O tom, že nemají prostředky na předvolební kampaně ani nemluvě," myslí si Pehe.

Celý článek na ParlamentniListy.cz