Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Peking hrozí Praze kvůli změně smlouvy. Podle Hřiba není důvod ustupovat

Peking hrozí Praze kvůli změně smlouvy. Podle Hřiba není důvod ustupovat
Pražský primátor Zdeněk Hřib upozornil, že kritizovaný bod nemá ve smlouvách s Pekingem například Londýn | zdroj: Profimedia

Čína vyzvala pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a vedení Prahy, aby změnou sesterské smlouvy s Pekingem nenarušovali česko-čínské vztahy. Hřib vzkázal, že partnerství Prahy a Pekingu by mělo být apolitické. Současné vedení Prahy vyjádřilo podporu Tibetu a Tchaj-wanu. 

Stanovisko Pekingu dle agentury Nová Čína formuloval mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang. Ten uvedl, že se vedení Prahy včetně primátora zachovalo "velice špatně" v otázce čínské národní suverenity a zájmů, které se týkají i Tibetu a Tchaj-wanu. A dotkli se tím "citů čínského lidu". 

Keng Šuang reagoval záležitost změny takzvané sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo předchozí vedení Prahy. To současné z ní chce nechat odstranit bod, v němž Praha uznává jednotnou Čínou. 

"To je hlavní důvod, proč dotyčné strany a jedinci z Prahy nejsou v Číně vítáni," prohlásil mluvčí čínského ministerstva. A vyzval politiky, aby svůj postoj přehodnotili, jinak tím poškodí své vlastní zájmy. 

Bod o uznání jednotné Číny sklidil již dříve vlnu kritiku. Předchozí vedení se hájilo, že smlouvu v tomto znění podepsalo kvůli tomu, že tím Číňané podmiňovali zapůjčení pandy do pražské zoo. 

Pražský primátor vzkázal Pekingu, že partnerství měst má být apolitické. A ohledně vztahů Česka a Číny by se Čína měla soustředit na plnění investic v tuzemsku, které dříve slíbila. 

Bod o uznání jednotné Číny Hřib označil za nadbytečnou politickou deklaraci a jeho vyjmutí nevidí jako důvod k narušení vztahů. Doplnil také, že se Čína snaží věc zpolitizovat a ve smlouvách s Londýnem či Rigou tento bod také není.

Primátor také dodal, že v současnosti je vypuštění kritizovaného bodu v jednání a celá věc se snad vyřeší do podzimu. Pokud se Praha a Peking neshodnou, je ve hře i úplné zrušení smlouvy o partnerství. Hřib pak zdůraznil, že z toho jak se partnerství dosud vyvíjelo, stejně Praha užitek neměla. 

Záměr odstranit bod smlouvy ohlásilo vedení Prahy na počátku letošního roku. 

 

Zdroje: