Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Peníze pro neziskovky. Největší dotace jdou na sport a sociální politiku, vede Fotbalová asociace

Peníze pro neziskovky. Největší dotace jdou na sport a sociální politiku, vede Fotbalová asociace
Ilustrační snímek | zdroj: Maggio7 on Foter.com / CC BY-SA

Největší objem dotací ze státního rozpočtu v roce 2016 získala mezi českými neziskovými organizacemi již tradičně Fotbalová asociace ČR – 375,9 mil. Kč. Další desítky milionů inkasovali fotbalisté z dotací od krajů a obcí. Mezi pravidelnými příjemci veřejných peněz jsou i jiné sportovní svazy – neziskovky basketbalistů, tenistů, hokejistů a dalších, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

Materiál s názvem Rozbor financování nestátních neziskových organizací z veřejných rozpočtů dostává vláda na stůl pravidelně každý rok počátkem ledna. Zpracovává jej obvykle Centrum pro výzkum neziskového sektoru při brněnské Masarykově univerzitě.

Protože vláda zprávu stále neprojednala (má se tak stát v pondělí 30. dubna), zůstává její znění zatím neveřejné. HlídacíPes.org ji má však k dispozici. Její první část zveřejnil ZDE.

Kde jsou politické neziskovky?

I tentokrát pohled do zprávy potvrzuje, že největší podíl dotací jde na nevládní neziskové organizace působící v oblasti sportu a tělovýchovy (jen ze státního rozpočtu 28,5 % všech přidělených dotací, další pak z krajských a obecních rozpočtů) a do oblasti "sociální věci a politika zaměstnanosti" (37 % všech dotací pro neziskové organizace ze státních peněz).

Navzdory těmto faktům jsou i v Česku útoky politiků na neziskové organizace stále častější. Například prezident Miloš Zeman je opakovaně označuje za "za pijavice na státním rozpočtu".

Ve svých vystoupeních opakovaně napadá "politické neziskovky" či "politické neziskové organizace financované maďarským rodákem a americkým miliardářem Georgem Sorosem" i předseda SPD Tomio Okamura nebo mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Celkem šly z veřejných peněz v roce 2016 dotace neziskovkám ve výši 17,889 miliard korun.

Nejvíce přímo ze státního rozpočtu: 10,87 miliardy, kraje (včetně hl. m. Prahy) vydaly 2,85 miliardy, 3,95 miliardy šlo z rozpočtu obcí a 221 milionů ze státních fondů.

Jaké neziskové oblasti tedy veřejné peníze podporují?

Oblasti podpory, dotace neziskovým organizacím
(ze státního rozpočtu, tj. bez dotací krajů a obcí) 

Pro úplné zobrazení rozklikněte Financování nestátních neziskových organizací | zdroj: Rozbor financování nestátních neziskových organizací z veřejných rozpočtů v roce 2016

Podobně jako v předchozích letech si absolutně nejvyšší částku odnesla Fotbalová asociace České republiky – téměř 376 milionů korun.

Český olympijský výbor v roce 2016 získal 122 milionů, Autoklub České republiky téměř 87 milionů a úspěšné jsou při svých žádostech o dotaci i další sportovní svazy.

Z "klasických" neziskovek je tradičně úspěšný Člověk v tísni či sdružení Naděje pomáhající lidem bez domova a další zavedené charitativní organizace.

Příjemci dotací ze státního rozpočtu v roce 2016 nad 50 mil. Kč
(částky v tis. Kč)

Pro úplné zobrazení rozklikněte Neziskovky s dotací nad 50 milionů korun | zdroj: Hlídací Pes

Pokud jde o krajské dotace, největší objem dotací z rozpočtů krajů a hlavního města Prahy v roce 2016 získala Diecézní charita Brno ve výši 56,8 mil Kč.

Ovšem i v krajském měřítku patří mezi nejúspěšnější žadatele sportovci. Pražský fotbalový svaz například získal 50 milionů korun, Fotbalová asociace ČR získala dalších 17,6 milionu.

Mezi úspěšné žadatele patřily v roce 2016 i kulturní projekty a instituce jako Divadlo Archa, Meet Factory nebo filharmonici z PKF.

Příjemci dotací z rozpočtů krajů a hl. m. Prahy v roce 2016 nad 10 milionů Kč
(částky uvedeny v tis. Kč)

neziskovky-krajske-dotace-nad-10-milionu-2016 zdroj: Hlídací Pes

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky


Zdroje: