Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Permanentku na lyžování můžete získat i 'zdarma'. Stačí ušetřit na energiích

Permanentku na lyžování můžete získat i 'zdarma'. Stačí ušetřit na energiích
zdroj: tisková zpráva

Lyžování patří mezi nejoblíbenější zimní sporty u nás. A i když nás často zima zklame velikostí sněhové nadílky, v lyžařských centrech tenhle problém většinou nebývá. Jenže s každým rokem se ze zimní dovolené na lyžích stává ekvivalent dovolené u moře. Když už máte všechnu potřebnou výbavu, pořád je tu strašák v podobě cen permanentek v jednotlivých střediscích, protože ty se rok od roku zvyšují. Podívejme se na ceny jednotlivých permanentek, ale také na způsob, jak si na ně lze snadno ušetřit.

Ve chvíli, kdy jede celá rodina, náklady rapidně narůstají. Jen v České republice se ceny pohybují od 400 korun do 700 na den pro dospělého člověka. Pokud byste jeli dva dospělí se dvěma dětmi, připravte si peněženku na pořádný průvan. Třeba Skiareál Klínovec má denní permanentku pro rodinu této velikosti za 2200 Kč. V Bedřichově vás vyjde na 1230 Kč a v Harrachově vás dvoudenní jízdenka pro rodinu 2+2 vyjde na 4000 Kč.

Jde tedy o částky, které si z rodinného rozpočtu ukousnou pořádný kus. Zvlášť když k tomu připočtete cenu za pobyt v hotelu a stravu. Pak už se můžete dostat na úroveň luxusní rodinné dovolené u moře. Jenže, u moře si zase neužijete sníh a lyže, které prostě mají své kouzlo. Takže nezbývá než šetřit, nebo hledat slevové akce, kterých v hlavní sezóně nebývá mnoho, případně velmi rychle zmizí kvůli tomu, že poptávka výrazně převyšuje nabídku.

Pokud si ale zimní lyžování nechcete odpustit a řešíte zároveň rodinný rozpočet, nezbývá než hledat způsob, jak ušetřit na jiných nákladech. A možná zjistíte, že ušetřit na pořízení permanentky lze v oblastech, které by vás dříve možná ani nenapadly. Hovoříme o nákladech na energie, tedy elektřiny a plynu, kde se dá pouze výběrem vhodného dodavatele ušetřit několik tisíc ročně.

Kolik konkrétně byste mohli ušetřit navíc nevyžaduje detektivní práci. Stačí navštívit třeba internetový portál Srovnam.cz, zadat zde jen místo bydliště či PSČ, alespoň přibližnou spotřebu plynu či elektřiny (zjistíte z výpisů od vašich stávajících dodavatelů) nebo jen výši měsíčních záloh a následně vám systém ukáže, kdo má pro vás nejvýhodnější nabídku.

Srovnam.cz využívá jako zdroj dat server tzb-info.cz, který monitoruje situaci na českém trhu s energiemi, a zároveň uvádí, zda dodavatelé nemají ve smlouvách nějaké kličky – třeba automatické prodlužování smlouvy či sankce za odstoupení od smlouvy. Prostě, budete vědět do čeho jdete a samotný přechod k vhodnějšímu dodavateli je pak už snadný.

Tímto způsobem můžete snadno ušetřit nejenom na několikrát zmíněnou permanentku na lyžování či zimní dovolenou, ale na cokoli dalšího, co byste si přáli pro sebe i rodinu, jen na to v rozpočtu nezbývaly volné prostředky.

Zdroje: