Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Pilotní testování přijímaček může skončit žalobami, varuje Scio

Pilotní testování přijímaček může skončit žalobami, varuje Scio
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Pokud ředitelé zařadí do přijímaček i pilotní ověřování jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory, hrozí právní problémy a žaloby ze strany rodičů neúspěšných studentů. Tvrdí to právní posudek, který si nechala udělat společnost Scio.

Ministerstvo školství má centrálně zadávané testy vypracované Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání naplánované na 15. a 16. dubna. Řádné termíny pro přijímací řízení dané zákonem jsou přitom od 22. do 30. dubna. "Pokud budou tyto pilotní testy používané přijímacího řízení, tak jsou mimo zákonný termín," upozornil na tiskové konferenci Štěpán Pudlák ze Scio.

Termín však není jediným problémem, který může pilotní zkoušení provázet. Podle Pudláka hrozí stav právní nejistoty, přijímací řízení je totiž zákonně popsáno a rozhoduje o něm ředitel školy. Některé střední školy však například byly k ověřování zřizovateli důrazně vyzvány.

"Za přijímací řízení nese plnou zodpovědnost ředitel školy. Ten určuje kritéria, jejichž součástí může být přijímací zkouška. Pokud bude na řediteli, aby pilotní ověřování zařadil do kritérií, mohou na něj dopadnout právní problémy, i když o tom rozhodlo ministerstvo," uvedl Pudlák.

Centrální přijímací zkoušky v sobě mají zakotvenu takzvanou nepřekročitelnou hranici. Pokud nějaký žák bodovou hranici nepřekročí, nebude moci studovat v žádném maturitním oboru.

"Kdyby se uchazeč nedostal na školu na základě výsledků z pilotního ověřování, hrozí žaloby na ředitele ze strany uchazečů," upozornil Pudlák. Rodiče zároveň letos nebudou mít právní jistotu, které výsledky přijímacího řízení vlastně platí a jsou závazné.

Ministerstvo školství i Cermat podle Pudláka rizika příliš bagatelizují, pouhé označení zkoušky za pilotní ověřování podle něj neznamená, že nejde o zkoušku. "Když něco vypadá jako přijímací zkouška a smrdí to jako přijímací zkouška, tak to zřejmě bude přijímací zkouška," uvedl.

Zástupce společnosti Scio však tvrdí, že důvod, proč si nechali vypracovat posudek, byly hlavně dotazy ze strany rodičů. "Nechceme podávat žádnou žalobu, jen chceme upozornit, že takový stav tady existuje. Tím, že spolupracujeme s rodiči a školami, padá na téma centrálních přijímacích zkoušek hodně dotazů," podotkl.

Jednotné přijímací zkoušky by měly být povinné od příštího roku, tedy pro školní rok 2016/2017.

Zdroje:
Vlastní