Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Pitr bude propuštěn z vazby

Pitr bude propuštěn z vazby
zdroj: Mediafax

Kontroverzní český podnikatel Tomáš Pitr bude s největší pravděpodobností příští týden na svobodě.

Muž pravomocně odsouzený v Česku, který bývá často spojován se zavražděným šéfem podsvětí Františkem Mrázkem, byl zadržen loni 26. července v horském středisku Svatém Mořici v kantonu Graubünden. A podle švýcarského práva nesmí být cizinec zadržován ve vazbě déle než jeden rok. Znamená to, že ve středu by mohl Pitr projít bránou věznice v Churu, správním středisku kantonu.

V roce 2006 byl Tomáš Pitr odsouzen za daňové úniky na pět let vězení, ale  z Česka uprchl. Už jako odsouzeného na útěku ho roku 2010 pražský městský soud odsoudil k dalšímu trestu za machinace s akciemi Setuzy. Podle žalobců se dopustil porušování povinnosti při správě cizího majetku tím, že vyvedl akcie firem Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit, čímž způsobil škodu přesahující 700 milionů korun. Z obou verdiktů pak pro něj vyplynul souhrnný trest ve výši šesti let.

Krejčíř měl být z JAR do měsíce doma

Když byl Pitr zadržen, bylo to prezentováno jako obrovský úspěch a tehdejší ministr vnitra Radek John jásal. Po blamáži se zatčením Radovana Krejčíře v Jihoafrické republice se však už zdržel kasání jako jeho předchůdce Ivan Langer, který prohlásil, že Krejčíř bude do měsíce v Česku. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil řekl, že vidí možnost vydání Pitra do České republiky asi 50 na 50.

Celý článek na ParlamentniListy.cz