Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Pochroumaný tučňák miluje seriál Pingu

Pochroumaný tučňák miluje seriál Pingu
Tučňák Pierre si oblíbil dětský seriál Pingu | zdroj: Perth Zoo

Co by si tak asi tučňáci nejraději pustili v televizi, kdyby mohli? No samozřejmě něco o tučňácích!

Jmenuje se Pierre, je to vzácný a ohrožený tučňák severní skalní a sídlí dočasně v zoo v australském Perthu. Našli ho na pláží na jihozápadě země, kam ho vyplavilo moře. V celé oblasti Australasie je v zajetí jediný svého druhu.

Pierre by touhle dobou měl brázdit subantarktická moře, ale není toho mocen. Jednou do roka shazují tučňáci peří a naroste jim úplně nové. To se ale samozřejmě nestane ze dne na den a chvilku to trvá. Pierre ještě vyměnit starý fráček za nový nestihl, a jeho peříčka tak nejsou vodovzdorná. Což je u tučňáka dost zásadní problém. Pierre navíc neumí plavat ani lovit ryby. Což je ještě mnohem zásadnější problém.

V zoo tak zůstane, dokud se tohle všechno nenaučí a dokud se nedá do pořádku. Teprve pak bude moci být vypuštěn zpět do přírody. Aby si trochu zvykal na příští život mezi ostatními tučňáky, pouštějí mu v zoo přírodopisné filmy o těchto roztomilých ptácích – včetně těch, které chovají v zoo ve skotském Edinburghu nebo v americkém Kansas City. Ale Pierre si prý obzvlášť potrpí na animovaný švýcarský seriál Pingu, který důvěrně známe i z našich večerníčků.

"Naprosto ten seriál zbožňuje," tvrdí Danielle Henryová z perthské zoo. Podle ní si ale pravděpodobně neuvědomuje, že Pingu je také tučňák. Prostě se mu jen líbí ten pohyb, barvy a zvuk (video s tučňákem Pierrem ZDE).

Úspěch seriálu Pingu tkvěl mimo jiné v tom, že mluvil jakousi mezinárodní tučňáčí řečí, nebo spíš směsí nejrůznějších zvuků, kterým rozuměly děti všude na světě. A jak se zdá, rozumějí jim i tučňáci. Držme Pierrovi palce, aby se uzdravil a mohl už brzy o seriálu povyprávět svým kamarádům.

Zdroje:
Vlastní, hperthzoo.wa.gov.au