Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Podívejte se, na co tlačil Pospíšil a novému ministrovi to moc nevoní

Podívejte se, na co tlačil Pospíšil a novému ministrovi to moc nevoní
zdroj: Mediafax

Nově jmenovaný ministr spravedlnosti Pavel Blažek očekává, že návrh novely zákona o státním zastupitelství čeká ještě složitá debata. Vadí mu, že posiluje pravomoc Nejvyššího státního zastupitelství. Za pravdu mu dává právní expert Zdeněk Koudelka, jenž připomíná, že nynější systém platí od roku 1993, kdy převážila snaha opustit princip bývalé sovětské prokuratury.

Nejistý je osud novely zákona o státním zastupitelství, kterou na jednání vlády předložil už odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle jeho nástupce Pavla Blažka se nad novelou povede ještě složitá debata. „Ten zákon je z dílny státních zástupců, a to je problém. Není možné, aby státní zástupci psali zákon sami o sobě,“ uvedl Pavel Blažek v rozhovoru pro MF Dnes.

„Pokud bychom přistoupili na to, že vlastně každá dílčí skupina bude vytvářet zákony sama, například že policie si napíše zákon o policii, hasiči si napíší zákon o záchranném sboru, tak samozřejmě všechny tyto skupiny by psaly tyto zákony proto, aby maximálně vyhovovaly jim. Právě proto je tvoří Parlament, aby je tvořilo obecné těleso, aby se vyvažovaly celospolečenské zájmy,“ říká pro ParlamentníListy.cz právní expert Zdeněk Koudelka, náměstek ředitele Justiční akademie.

Obrázek