Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Podívejte se na velkolepou krásu tulipánových polí

Podívejte se na velkolepou krásu tulipánových polí
Turisté v tulipánovém poli v nizozemském Keukenhofu | zdroj: Profimedia

Tulipány jsou jednoznačně jednou z nejoblíbenějších květin, které každoročně vyrostou i na četných českých zahradách. S jejich (velko)produkcí je však nejvíce spojeno Nizozemsko, byť na dlouhá pole narazíte třeba i ve Velké Británii, Číně a dalších zemích. Největší květinový park Evropy má nicméně právě Nizozemsko.

A že je v zahradách Keukenhof na co koukat! Letos tento květinový park slaví kulaté výročí - byl totiž založen v roce 1949. V současnosti už je území o rozloze 32 hektarů každoročně osázeno zhruba sedmi miliony cibulek a letos tu spatříte více než 800 odrůd této populární květiny. Nejlepší dobou pro návštěvu je polovina dubna - ačkoliv záleží na počasí, které umí být značně vrtkavé.

Na místě parku byla před staletími honitba a sloužil též jako bylinková zahrada pro kuchyni na panství Jacqueline, hraběnky z Hainutu. Hrad Keukenhof zde vznikl až v 17. století, zahradní architekti si pak území vzali do parády v 19. století.

Zahrada Keukenhof se letos otevřela 21. března. Zlatý hřeb sezóny - květinové korzo - však tentokrát připadá na 13. duben a brány "ráje květin" se pak opět uzavřou 19. května.

Zdroje:
Vlastní