Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Pohřební ústav odmítl přijmout dvousetkilovou mrtvolu, nevešla se do dveří

Pohřební ústav odmítl přijmout dvousetkilovou mrtvolu, nevešla se do dveří
zdroj: Profimedia

Pohřební ústav v západoaustralském Port Hedlandu odmítl pitvat mrtvolu muže, která vážila 200 kilogramů. Podle Joanne Cummingsové, jedné z majitelek pitevny, nebyl ústav pro práci s tělem takto enormní hmotnosti nejen vybaven, ale tělo nebylo možné kvůli jeho rozměrům do prostoru pitevny ani dostat.

Tělo bylo převezeno do pitevny minulý týden ve středu. Poté, co se zjistilo, že přes dveře ústavu jej není možné dostat, chopila se iniciativy sama Cummingsová. Tělo naložila do auta a odvezla jej do svého domu, který je od pitevny vzdálen dvě hodiny jízdy. Tam mrtvolu muže následně v provizorních podmínkách dočasně uskladnila.

Cummingsová uvedla, že její pohřební ústav by bez problémů dokázal přijmout i mládě slona, kdyby prošlo dveřmi. Podle odborníků váží mládě slona afrického přibližně 90 až 120 kilogramů.

Regionální ředitel pro zdravotní služby v západní Austrálii Ron Wynn uvedl, že je třeba investovat do zařízení, která by byla schopna pracovat s těly těžšími než 300 kilogramů. Současná technika dovoluje většině pracovišť manipulovat s těly o hmotnosti maximálně 150 kilogramů.

"Je nezbytně nutné, aby se všemi zemřelými bylo zacházeno s maximální péčí a úctou. Návštěvy rodin by pak měly být uspořádány tak, aby to bylo pro blízké co nejmenší utrpení," uvedl Wynn.

Zdroje: