Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Pojďte pokecat, vyzývají lavičky

Pojďte pokecat, vyzývají lavičky
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Dlouhodobá osamělost má na zdraví člověka stejně ničivý dopad jako kouření téměř celé krabičky cigaret denně. A tak se policisté v jednom britském městečku rozhodli v duchu hesla "pomáhat a chránit" ke kroku, který by mohl lidem v boji s osaměním pomoci.

Burnham-On-Sea je přímořské městečko na jihozápadě Spojeného království a přestože patří v rámci země mezi oblíbená přímořská letoviska, je stejně jako většina měst plné starších lidí, kteří si nemají s kým pořádně promluvit. Místní policisté si řekli, že by bylo fajn s tím něco udělat, a tak vznikly "Povídací lavičky", píše server Yahoo!.

Dvě byly odhaleny v nedalekém městě Taunton a jedna vyrostla na nábřeží Burnham-On-Sea. I když "vyrostla" není ten správný pojem – policisté jednoduše vybrané lavičky opatřili cedulí s výzvou ke konverzaci s tím, kdo na ní sedí.

lavička Lavička vyzývající ke konverzaci | zdroj: instagram.com/bristolindeed

"Jednoduše se zastavit a říct 'zdravím' někomu, kdo na Povídací lavičce sedí, může znamenat velký přínos pro zranitelné osoby v našich komunitách a učinit jejich život trochu lepším," věří policistka Tracey Grobbelerová, která má v oblasti na starosti komunitní podporu.

Iniciativa vznikla u příležitosti Světového dne proti zneužívání seniorů. Podle nedávného výzkumu více než třetina seniorů pociťuje v posledních letech nedostatek přátelství a dokonce 27 procent respondentů uvedlo, že se často cítí izolovaně. Projekt laviček byl sice primárně nastavený na seniory, policisté z Burnham-On-Sea ale věří, že je budou využívat občané všech věkových kategorií.

Snad budou speciální lavičky mít větší úspěch než seznamovací, později "komunikační" vagony v pražském metru, jejichž projekt před několika lety skončil fiaskem. Lidé o zaměření nevěděli a pokud ano, tak ho stejně ignorovali…

Zdroje:
Yahoo News, mentalfloss.com