Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Pokuta za (ne)výměnu řidičáku? Správně, lajdáci, vzkazují politici

Pokuta za (ne)výměnu řidičáku? Správně, lajdáci, vzkazují politici
zdroj: tisková zpráva

Držitelé řidičských průkazů vydaných od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000 jsou povinni vyměnit si své doklady nejpozději do 31. prosince letošního roku. Ptali jsme se některých politiků, zdali už si své řidičáky vyměnili a zdali nepovažují sankce pro lajdácké řidiče, kteří výměnu nestihnou, za příliš tvrdé.

Postih totiž může řidiče čekat, i když s propadlým řidičským průkazem jezdit nebude. Dle zákona mohou úředníci uložit pokutu až do výše 30 tisíc jen za to, že doklad nechal řidič propadnout.

Třicet tisíc by bylo moc, míní Filip

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka řekl, že má čerstvý průkaz, a tudíž si ho nyní měnit nemusel. Co se týče postihů nesvědomitých řidičů, tak nemá příliš slitování. „Času bylo dost. Jde o základní dokumenty, a zodpovědný občan by se měl postarat, aby je měl v pořádku. Nemyslím si, že by se přístup k těm, co to nestihnou, měl nějakým způsobem změkčovat," řekl ParlamentnímListům.cz Sobotka.

Poslanec a předseda KSČM Vojtěch Filip si průkaz měnil před třemi lety, čili se na něj nyní povinnost nevztahuje. Zastáncem vysokých pokut ale není. „Já si myslím, že to je pomsta ministra financí těm lidem, kteří si dokumenty nevyměnili včas, protože tohle určitě není obvyklá pokuta. Neříkám, že ti lajdáci mají být bez pokuty, ale třicet tisíc je opravdu moc," postěžoval si ParlamentnímListům.cz Filip.

Celý článek na ParlamentniListy.cz