Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Policejní msta za vraždu kolegy? V Brazílii zastřelili během víkendu 35 lidí

Policejní msta za vraždu kolegy? V Brazílii zastřelili během víkendu 35 lidí
Vraždy stylem připomínají popravu a použité střelivo je běžně dostupné jen policii. Právě policejní msta za vraždu kolegy je jednou z vyšetřovacích verzí (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Brazilská policie vyšetřuje neobvyklou vlnu vražd. Ve městě Manuas ve středu Amazonie někdo během víkendu zastřelil 35 lidí, a to prakticky ve stejnou dobu. Denně jsou přitom v zemi zastřeleni průměrně "jen" dva až tři lidé. Styl střelby připomíná policejní práci. Je tedy možné, že jde o pomstu za vraždu jejich kolegy, píše britský server BBC.

Úřady zatím nevědí, zda spolu vraždy nějak souvisí. Některé oběti byly ale zastřeleny prakticky ve stejnou dobu, což naznačuje, že byly nějak koordinované. Úřady také přiznaly, že většinu vražd spáchali ozbrojenci v kuklách, styl připomínal popravu a použité střelivo je běžně dostupné jen pro policisty, píše deník The New York Times. 

Jednou z hlavních vyšetřovacích verzí je tak policejní msta. V pátek byl totiž před bankou zastřelen policista Afonso Camacho Dias. Místní média upozorňují na to, že Dias měl u sebe 20 tisíc dolarů (500 tisíc korun), které mu střelec ukradl. Není ale jasné, jak policista k tak vysoké částce přišel a proč ji nesl do banky v hotovosti. 

Druhou z vyšetřovacích verzí je pak válka drogových gangů. "Nemůžeme vyloučit žádnou variantu," uvedl hlavní vyšetřovatel Sérgio Fontes.

Pravděpodobné však je i spojení obou možností, protože do obchodu s drogami jsou často zapojeni i zkorumpovaní policisté. 

Zdroje:
BBC, The New York Times