Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Policie natáčí demonstranty proti Babišovi. Důvod říct nechce. Rozhodl tak prý velitel

Policie natáčí demonstranty proti Babišovi. Důvod říct nechce. Rozhodl tak prý velitel
Demonstrace proti Andreji Babišovi v Praze | zdroj: Profimedia

Pražská policie poslala na pondělní demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi v Praze kamerový vůz, který používá pro natáčení extrémistů. Proč, to říct nechce. Rozhodnutí prý bylo na veliteli "daného opatření". Skoupá na informace je i ohledně technických možností kamerového vozu. Jde o taktickou informaci, říká, píše Robert Malecký na webu Hlídací pes.

"Poznej toho, kdo zná tebe" byla oblíbená hra pražských anarchistů v polovině 90. let minulého století. Během demonstrací fotografovali policisty v civilu, kteří fotografovali je. A fotky pak sdíleli mezi sebou a v anarchistických časopisech (internet ještě nebyl tak rozšířený a sociální sítě neexistovaly vůbec).

Technický pokrok umožnil, že policisté dnes mají k dispozici v řadě krajů dodávky, které tuto práci zastanou samy.

Jednu takovou vyslala pražská policejní správa i na pondělní demonstraci na Václavském náměstí v Praze. Několik tisíc lidí tam vyjádřilo svůj nesouhlas s trestně stíhaným premiérem v čele vlády a kroky jeho kabinetu bez důvěry.

Vybavení ze sci-fi filmu

Na dotaz HlídacíPes.org, na jaký typ akcí policie vůz nasazuje, pražská správa neodpověděla. „O použití tohoto vozu, zda bude nebo nebude nasazen, rozhoduje velitel daného opatření,” uvedl pouze mluvčí Jan Rybanský.

V minulosti se totiž policie při pořizování těchto vozidel chlubila, že mají sloužit proti extrémistům nebo fotbalovým chuligánům. Tehdy také prozradila některé technické parametry a schopnosti speciální techniky.

"Vybavení téměř jako ze sci-fi filmu má vozidlo, které v těchto dnech převzala moravskoslezská policie. Dodávkový speciál na podvozku Mercedes Benz Sprinter s pohonem 4×4 patří k tomu nejlepšímu, čím v současné době policie disponuje. Z vozidla za téměř 6,8 milionu korun by policisté měli řídit akce proti extremistům a fotbalovým chuligánům," psal Moravskoslezský deník v roce 2010, když policie dodávku uváděla do provozu.

Už o rok dříve měli díky spolupráci s německými policisty speciální vozidlo v Ústí nad Labem. I tehdy se policie chlubila, že má pomoci usvědčit extrémisty.

Dnes už se policie k dovednostem dodávek vyjadřovat nechce. „Z  taktických důvodů nelze tuto otázku zodpovědět,” říká mluvčí pražské policie Rybanský.

Obraz i zvuk na velkou vzdálenost

Co vozidlo umí, je ovšem možné zrekonstruovat z informací, které policie sama v průběhu času poskytla.

Tříčlennou obsluhu vozidla tvoří velící důstojník koordinující činnost nasazených jednotek, tedy velitel zásahu, a další technici. K dispozici mají dvě vysokorychlostní kamery na rameni, které lze vysunout do výšky až šest metrů.

Na střeše auta je další kamera se směrovým mikrofonem, která dokáže zaznamenat obraz i zvuk na dlouhou vzdálenost. Na obrazovky uvnitř vozu je možné napojit čtyři přenosné kamery, které policisté rozmístí na strategická místa před nějakou akci, a deset minikamer na přilbách zasahujících policistů.

Kamery schopné natáčet i za velmi špatných světelných podmínek, vozidlo je navíc vybavené reflektorem, který dokáže snímaný prostor osvětlit. Vybavení obsluze umožňuje označit si na monitoru jakoukoli osobu uprostřed davu. Kamera ji pak dokáže automaticky sledovat až do okamžiku, kdy dav opustí.

Záznamy až jeden měsíc

Policie má oprávnění pořizovat záznamy pro případ, že by se staly součástí trestního řízení. Informaci o podmínkách jejich užití lze nalézt na webu Policie ČR.

"K zálohování záznamů kamer umístěných ve služebních vozidlech policie dochází pouze tehdy, pokud se vyhodnocením potvrdí potřebnost zajištění pořízeného záznamu. V takovém případě policista prostřednictvím vedoucího pracovníka pořízený záznam zajistí a přenese na záznamní médium," píše za policii na webu Lucie Žďárská.

Pořízený záznam musí být odstraněn nejpozději do jednoho měsíce od dne jeho pořízení.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: