Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Policisté z případu údajného únosu Babiše mladšího nespáchali trestný čin

Policisté z případu údajného únosu Babiše mladšího nespáchali trestný čin
Události kolem Babiše mladšího byly provázány s kauzou Čapí hnízdo | zdroj: Profimedia

Policisté Prahy 1 se nedopustili trestného činu poté, co odložili oznámení Andreje Babiše mladšího, že je nedobrovolně držen na Krymu. K rozhodnutí dospěl státní zástupce Ondřej Šťastný. Nevyloučil však, že se policisté dopustili kázeňského přestupku. 

Andrej Babiš mladší ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy koncem roku 2019 obvinil spolupracovníky svého otce, že ho kvůli kauze Čapí hnízdo drželi na Krymu. Šéf vlády údajně chtěl, aby jeho syn opustil zemi kvůli vyšetřování dotace pro areál Čapí hnízdo. Premiér sice uvedl, že syn na Krymu byl, ale popíral únos. Odkazoval na to, že syn je psychicky nemocný. 

Policisté byli informováni o údajném únosu Babiše mladšího na Krym na přelomu let 2017 a 2018, prověřování však ukončili, neboť dle nich nebyl spáchán trestný čin.

Státní zástupce Šťastný teď uvedl, že v případu neshledal podezření ze spáchání trestného činu ze strany policistů. Vyšla však prý najevo méně závažná pochybení dvojice policistů, kterými se mohli dopustit kázeňského přestupku. Případ se tedy posouvá do kázeňského řízení.

Zdroje: