Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Politolog považuje Fialu za ideálního předsedu. Ale jen na papíře

Politolog považuje Fialu za ideálního předsedu. Ale jen na papíře
Petr Fiala | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Nový předseda ODS Petr Fiala je na svou funkci jakožto politolog skvěle připraven. Ale jen teoreticky, praxe se bude lišit. Takový názor ohledně nového vedení občanských demokratů zastává docent politologie Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín. „Pro ODS to může být přínos. Úplně si ale nemyslím, že jeho teoretické publikace budou odpovídat praxi," uvedl v rozhovoru pro Týden.cz.

Podle Šaradína z atmosféry na kongresu ODS vyplývá, že strana chce se svým stavem skutečně něco podniknout. Navíc je to prý asi poprvé v historii, kdy to takto jednomyslně dala najevo.

 

Je přesvědčený, že ODS disponuje obrovskou výhodou, a tou je rozvětvená manažerská struktura. „Silné zázemí se může při restartu pozitivně projevit. Představuje výhodu ODS před komunálními volbami a dává jí náskok oproti novějším TOP 09 a ANO 2011,“ myslí si.

ODS má šanci získat zpět své voliče

Šaradín nový tým vedení strany hodnotí veskrze optimisticky a věří, že může být důvěryhodný. Na posty místopředsedů totiž podle něj kandidovali lidé, kteří už v regionech něco dokázali, jediným teoretikem mezi nimi byl politolog Petr Sokol. Možnosti, že by do strany přicházeli lidé hlavně s cílem zbohatnutí, odmítá.

Před ODS však prý nyní leží úkol ze všech nejtěžší, a to znovu získat ztracené voliče. „V minulém volebním období živnostníky několikrát podtrhli, především šlo o zvyšování daní. Na druhou stranu ale řada lidí litovala toho, že nemohla volit ODS, a rádi by se k ní vrátili. Jde o tradiční stranu a teď v jejím čele není nikdo s negativní pověstí. Má tedy příležitost oslovit nejen živnostníky, ale i ostatní skupiny, které ji dřív volily,“ podotýká Šaradín.

Zdroje: