Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Politolog: Vláda tančí do slepé uličky. Řešením nové volby

Politolog: Vláda tančí do slepé uličky. Řešením nové volby
zdroj: Mediafax

TOP 09 a ODS přerušily jednání s VV a vládní krize se prohlubuje. Podle ParlamenímiListy.cz oslovených politologů však zřejmě bude vláda ještě nějaký čas "tančit" na hraně - byť ve slepé uličce. Bohumil Doležal volá po rychlém vypsání předčasných voleb.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a premiér a šéf ODS Petr Nečas se naštvali na Věci veřejné. Podle nich neustále mění své požadavky. Nedělní jednání tak skončilo další roztržkou. Právě ta může způsobit, že kabinet padne poslední červnový den.

Spor se tentokrát rozhořel kolem podoby rozpočtu na příští rok. Podle TOP 09 a ODS se o rozpočtu má jednat standardně ve vládě v září, nikoliv na K9. To ale v neděli místopředsedkyně VV a předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake odmítla.

„Z mého pohledu je v tuto chvíli zpochybněna původní koaliční smlouva, nikoli dodatek jako takový. Ukázalo se, že ministerstvo financí zpochybňuje původní koaliční smlouvu, co do rozpočtu jednotlivých resortů," uvedla Peake. Dodala, že nechápe, proč se v září tato stejná koalice bude fatálním způsobem hádat o rozpočtu, když je nyní prostor pro to si základní parametry vyříkat teď.

Kníže: Jednání považujeme za ukončené. Nečas: Nikdo je nedrží

Na to však zareagoval kategoricky ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "V půl desáté jsme řekli: My končíme, je to jen neustálé vydírání," řekl s tím, že původně šlo v neděli o smírčí řízení o tom, že VV nemají důstojné zastoupení ve vládě. "Nechali jsme se zatáhnout do jednání o dalších požadavcích," konstatoval Kalousek. Jisté tak je, že vládní koalici čekají do konce června opět další horké dny plné napětí z toho, zda se nakonec vláda v této podobě  udrží, či zda ji nakonec přece jen opustí právě Věci veřejné.

Zbořil: To už tady bylo nejméně desetkrát. Opět vše zůstane při starém

"Pokud by na to člověk pohlížel racionálně, tak by to nasvědčovalo tomu, že Věci veřejné skutečně skončí a odstoupí z koalice. Jelikož se však na věc musí pohlížet racionálně s ohledem na předcházející zkušenosti, kdy Véčkaři vyhrožovali odchodem z vlády pod vlivem nějakých podmínek a ultimát již nejméně desetkrát, odhaduji, že i tentokrát vše zůstane, tak jak je," okomentoval současnou situaci pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj jde vždy už jen o pouhé záminky a vše vypadá, jak kdyby nejmenší koaliční stranu vedly děti, nikoli dospělí lidé.

"Domnívám se, že vše zůstane opět při starém, ovšem vyloučit se nedá to, že už v pátek se opět Věci veřejné neozvou s ultimátem typu, že nebyly odhlasovány třeba registrační známky pro psy," doplnil dále Zbořil. Podotkl, že v současné době se pro Véčkaře ukazují programové otázky jako absolutně vedlejší. "Oni vyhlásí generální útok za něco, ale pak vždy ustoupí. Je to fakt už únavné, nestíhám si už ani dělat čárky, kolikrát se ta situace opakuje," shrnul politolog pro ParlamentníListy.cz.

Doležal: Vláda nutně směřuje k zániku, neb tančí ve slepé uličce

Druhý politolog Bohumil Doležal současný stav ve vládní koalici pojmenoval tak, že její "typický taneček směřuje do slepé uličky". "A vůbec se neví, zda už se v ní právě nyní nenachází. Do slepé uličky se tak vmanévrovaly obě strany konfliktu. Dle mého to prostě musí skončit a čím dřív, tím lépe pro nás všechny i pro zainteresované strany. Dostanou tím totiž šanci odejít ještě alespoň jakžtakž se ctí. Vláda nutně spěje k zániku," uvedl Doležal pro ParlamentníListy.cz. Podle něj se zřejmě brzy objeví snahy o vytvoření dvoukoalice ODS  a TOP 09. To ale rozhodně nepovažuje za dobrý krok.

"U nás se tradičně volí to nejstrašnější řešení, obávám se tedy toho, že k tomu dojde a  Véčkaři budou sice mimo, ale budou mít daleko větší potenciál k různému nátlaku až vydírání. Dle mého by nejlepším řešením pro všechny byly předčasné volby," uzavřel politolog Doležal svůj pohled na věc.

Opozice: Spolupráce s VV je politickou sebevraždou

V neděli se přitom nechali slyšet také opoziční poslanci. A ti se prý na rozdíl od vizí politologů neobávají definitivního rozporu mezi VV a zbytkem koalice. Dokonce neberou vážně ani hrozbu vedení Véček, že by k odchodu z vlády mohlo dojít 30. června, pokud se nesepíše dodatek ke koaliční smlouvě. I v takovém případě by se ale nejmenší vládní strana nestala v některých otázkách partnerem komunistů či sociálních demokratů. Spolupráce s Véčky je prý totiž podle nich politickou sebevraždou.