Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pomoc uprchlíkům je fajn, ale neměli by se víc angažovat Arabové?

Pomoc uprchlíkům je fajn, ale neměli by se víc angažovat Arabové?
Syrské uprchlické dítě v Jordánsku | zdroj: Profimedia

Cash for Work, čili prachy na dřevo za práci. Tak se jmenuje pracovní program, na jehož financování koncem loňského roku vyčlenila německá vláda 230 milionů eur (5,9 miliardy korun). Jeho cílem je podpořit především málo kvalifikované síly. Nikoliv ovšem v Německu, ale ve státech kolem Sýrie, kterou od roku 2011 zmítá občanská válka.

Peníze tedy mají putovat do Turecka, Libanonu a Jordánska, kde má vzniknout 80 tisíc pracovních míst pro syrské uprchlíky, kteří nemají práci ani příjem. V rámci programu se mají pustit do likvidace odpadků, pomáhat při recyklaci, úklidu ulic, sanaci bytů či odstraňování trosek, aby byly cesty a silnice opět použitelné.

Na první pohled to vypadá ušlechtile. Program je dílem německého ministra pro rozvojovou pomoc Gerda Müllera, který je přesvědčen o tom, že cílená podpora rodin uprchlíků v Libanonu, Jordánsku nebo v Turecku může mnoha lidem zabránit v tom, aby se vydali na nebezpečnou cestu do Evropy.

Lze podporu vlastních zájmů vydávat za humanitární pomoc?

Německo má přitom vlastních problémů víc než dost. Například tu je 860 tisíc lidí bez domova, z nichž zhruba polovinu tvoří právě migranti. Je samozřejmě chvályhodné pomoci trpícím, nicméně v zemích kolem Sýrie by se toho měly spíše ujmout místní kompetentní organizace, jako je Liga arabských států (LAS) nebo Organizace islámské spolupráce (OIC).

Říká-li Müller "Evropa", myslí tím samozřejmě Německo. Podle všeho mu tedy nejde ani tak o to, aby utečencům vrátil alespoň kousek důstojnosti a částečný pocit, že mají osud ve svých rukou, jako spíše o to, aby utlumil počet migrantů přicházejících do Německa.

Je vhodné, když se vlastní zájmy velkohubě deklarují jako humanitární pomoc? Zvlášť jestli má lidem vrátit důstojnost to, že budou v libanonském Baalbeku zametat ulice?

Pomáhá i Česko

Tisícům uprchlíků ze Sýrie je určena i česká humanitární pomoc v Jordánsku, která slouží k jejich integraci do jordánské společnosti. Jde například o výuční programy nebo budování sportovišť.

Česká republika samozřejmě pomáhá i Sýrii. Pomoc se řídí vládním programem Poskytnutí humanitární, rozvojové a rekonstrukční asistence Sýrii v období 2016 - 2019. Za poslední dva roky sem Česko doručilo osm velkých zásilek humanitárního materiálu – od kojeneckého mléka po sanitky. Vedle materiální pomoci podporuje také poskytování zdravotní péče, náhradních obydlí, potravin i vzdělávání konfliktem postiženému obyvatelstvu v Sýrii i syrským uprchlíkům v sousedních zemích. Česko loni vynaložilo na pomoc regionu přibližně 224 milionů korun, rok předtím to bylo zhruba 200 milionů.

Byť nejde o malé částky, je to v podstatě plivnutí do moře. I oněch v přepočtu necelých šest miliard korun, které německá vláda hodlá vyčlenit na svůj nový program, je vlastně směšná částka. Zvlášť pokud uvážíme, že summit zemí G-7 na bavorském zámku Elmau před dvěma lety stál Německo možná ještě více, podotýká německý deník Die Welt.

Zdroje:
Vlastní, Die Welt