Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Porošenko chce vrátit Ukrajině status 'kosmické velmoci'

Porošenko chce vrátit Ukrajině status 'kosmické velmoci'
Raketa Zenit | zdroj: federalspace.ru

Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce vrátit zemi "status kosmické velmoci". Oligarcha doufá v oživení ukrajinského kosmického průmyslu. Podniky, které se zabývají vývojem a výrobou raket a další kosmické techniky, se po roztržce s Ruskem ocitly v krizi. 

Porošenkovy kosmické plány se bez zahraniční pomoci neobejdou. "K tomu je potřeba politická vůle a podpora celého světa," prohlásil nejvyšší představitel Ukrajiny během návštěvy Dněpropetrovské strojírenské továrny.

Po zpřetrhání vztahů s Ruskem se Ukrajina ocitla v těžké situaci nejen co do surovin, s problémy se potýká mimo jiné i ukrajinský kosmický průmysl, respektive podniky Južmaš a Južnoje.

Porošenko doufá, že by o ukrajinskou kosmickou produkci mohli mít zájem v Brazílii, Turecku nebo ve Spojených státech. Problém je ale i se státními zakázkami, které například Južmaš nedostal podle slov prezidenta už pět let.

Nejvyšší představitel země tak nařídil vládě, aby z rozpočtu ukrojila na příští rok peníze na financování výroby nových raket a raketových systémů.

Potíže ukrajinských kosmických podniků symbolicky ukazují na rozsah problémů, se kterými se Kyjev potýká po roztržce s Moskvou. Južmaš je v kritické situaci už delší dobu, za posledních několik měsíců ho opustilo na 700 zaměstnanců. Továrna se delší dobu pokoušela přesvědčit Rusko, aby ji dodalo pohony, které potřebuje pro své rakety Zenit. Jenže na ně neměla peníze a Rusové je dodat zadarmo odmítli s ohledem na stávající politickou krizi. 

Zdroje:
Vlastní, UNIAN