Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Poslanci ANO proti Radě ČT a jejich snaha umlčet kritiku Babiše

Komentář: Poslanci ANO proti Radě ČT a jejich snaha umlčet kritiku Babiše
Andrej Babiš nemá Českou televizi rád | zdroj: FB Česká televize

Andrej Babiš nemá Českou televizi rád. Na rozdíl od vedení Českého rozhlasu mu tam nikdo nepoklonkuje a nenajímá servilní moderátory, kteří premiérovi čechrají peří a odváží se ho zeptat leda tak na dobré trávení. I proto považuje za smrtelný hřích téměř každou zprávu veřejnoprávní televize, která vedle běžné agendy informuje i o temných stránkách jeho vládnutí a byznysu na úkor státu, píše Zdeněk Šarapatka na webu Hlídací pes.

Jako záminka k odplatě pak Babišovi stačí málo: i to, že někdo nechce nechat ostouzet veřejnoprávní televizi a v Radě České televize brání její nezávislost. Kdo hájí zpravodajství, publicistiku a investigativní žurnalistiku České televize před politickými tlaky, kdo odmítá to, aby Babišovi novináři komentovali Babišovu vládu a jeho kauzy, má být umlčen.

Stejně tak se v ANO nelíbí, to, že někdo veřejně pojmenuje "mediální šmejdy" a ty posluhovače v mediálních radách, kteří se ostřelováním České televize snaží vlichotit aktuální politické moci. Ať už pro budoucí kariéru, pro peníze či pro osobní pašalíky.

Jak moc Babišovi věrní ve sněmovně odezírají ze rtů svého vůdce, ilustruje kuriózní příběh autora těchto řádek, který se podobných "hříchů" dopouští v Radě České televize.

Zbavit se potížisty

Po neúspěšných pokusech o odvolání v režii exposlance ANO Martina Komárka (kvůli trestnímu oznámení na Miloše Zemana za jeho otřesné výroky o kalašnikovu na premiéra) usiloval následně o odvolání autora tohoto textu i další poslanec ANO, Martin Kolovratník.

Nešlo sice o koženou brašnu, ale úkol zněl také jasně: Kritické články v médiích a na sociálních sítích, které radní ČT Šarapatka veřejně publikuje, a jež varují před návratem republiky k normalizaci pod taktovkou bývalého agenta Státní bezpečnosti, toho času ministerského předsedy, nesmí projít!

Po střetu s poslanci demokratických stran v tzv. mediálním výboru sněmovny ale Kolovratník neuspěl. Ani to ovšem neodradilo ANO od nového pokusu zbavit se potížisty. Servilita k předsedovi a jeho prezidentskému ochránci plus svérázný výklad Zákona o České televizi, dovedly poslance ANO k neotřelému nápadu využít ke kýženému odvolání udání známého prokremelského kolaboranta Vyvadila (proslul například výrokem, že "kolaborace znamená spolupráci a je třeba v zájmu Evropy i světa jednoznačně prohloubit spolupráci s Ruskem").

Zarytý obdivovatel Putina totiž kvůli článku o paktu Babiše se Zemanem a snahách Hradu přiklonit zemi znovu k Rusku i za cenu občanského konfliktu, nejprve požádal (sic!) o zásah policii a pak o odvolání autora tohoto textu sněmovnou z Rady ČT. Příležitosti se v ANO iniciativně ujal opět Martin Kolovratník.

Znovu marně. I třetí pokus narazil na demokratické strany ve sněmovním výboru. Rozkaz je ale rozkaz. Před několika dny proto zahájila čtvrtý pokus o odvolání nepohodlného Šarapatky z Rady České televize poslankyně ANO Barbora Kořanová. Z jejího parlamentního semináře s názvem „Média a role státu v jejich kontrole“ naskakují profíkům veřejnoprávních médií dodnes pupínky. Pokus Kořanové má ale zapálené sekundanty: Martina Kolovratníka, Patrika Nachera a další poslance Babišova hnutí.

Copak smrt není popleta?

Záminka je i tentokrát bizarní. Na soukromém twitterovém a facebookovém účtu totiž autor tohoto textu zalitoval úmrtí senátora Kubery poznámkou, že "smrt je popleta a dobří odcházejí". K textu pak přiložil společnou fotografii dvou starých přátel: Jaroslava Kubery a Miloše Zemana. Nic víc, nic míň.

Záměrná dezinterpretace výroku poslanci ANO na sebe nenechala dlouho čekat. "Rozhodla jsem se, že navrhnu Poslanecké sněmovně odvolání Zdeňka Šarapatky z Rady České televize," naplňuje Babišův scénář Kořánová.

Na účelovou zkratku, že jde o přání smrti Zemanovi, neslučitelné s veřejnou funkcího radního ČT, hned ochotně naskočili její spolustraníci. Za zuřivé podpory proruských Parlamentních listů, vysokoškoláků života a divize trollů. V bulváru se za Hrad pohoršila manželka kancléře Mynářová.

Aby se Kořanová vyhnula dalšímu fiasku Babišova hnutí v mediálním výboru, obchází teď sněmovní partaje s cílem protlačit hlasování o odvolání nepoddajného člena televizní rady rovnou na plénum sněmovny. Že jde přitom o další z testů premiéra Babiše, kam až může zajít v omezování občanských svobod, je zřejmé.

Andrej Babiš totiž podobně jako Miloš Zeman nezapomíná. A pokud chce neposlušného radního nahradit, má rozhodně z čeho vybírat. Zájem má kupříkladu čerstvý nositel ceny Filmového a televizního svazu Zlatý citron, udělené za "podbízivý styl moderování", Luboš Veselý.

"Projevil jsem podporu Miloši Zemanovi, což udělám kdykoliv," prohlásil moderátor před časem v bulváru.

"Luboš Xaver Veselý měl jako vždycky dost dobré otázky," pochvaloval si zas svůj nerušený monolog v "rozhovoru" s Veselým v Xaverově internetové televizi XTV premiér Babiš.

Kolik takových novodobých Kojzarů se po březnové obměně šesti televizních radních (plus snaze odvolat sedmého) v Radě ČT objeví, brzy uvidíme. Nedělejme si ale iluze. Jak takový výběr probíhá, přiznal nedávno v Respektu právě Babišův Kolovratník.

"To jsem tolik nezkoumal, kde působí. Je pravda, že jeho názory jsou spíše proruské a protievropské, ale šlo mi o tu jeho provokativnost," vysvětloval, proč do Rady ČTK prosazoval Petra Žantovského, oblíbence Parlamentních listů.


Autor je člen Rady České televize

(Nešlo o první pokus odvolat člena mediální rady, loni neprošel volebním výborem návrh odvolat člena Rady Českého rozhlasu Vítězslava Jandáka, pozn. red.)


 Zdeněk Šarapatka pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje:
HlídacíPes.org