Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Poslanci přehlasovali Senát, EET se rozšíří

Poslanci přehlasovali Senát, EET se rozšíří
Ministryně financí Alena Schillerová | zdroj: Profimedia

Elektronická evidence tržeb (EET) se rozšíří i na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Některé služby a zboží se přesunou do desetiprocentní sazby DPH. Změnu v pátek odhlasovala Poslanecká sněmovna. 

Poslanci i přes nesouhlas opozice přehlasovali senátní veto, a potvrdili tak vládní novelu zákona o EET, která tyto změny obsahuje. Nyní ji dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Pro rozšíření EET v pátek hlasovalo 104 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. 

EET se rozšíří na další obory podnikání - například na řemeslníky, lékaře, advokáty a taxikáře. Novela také umožní malým podnikatelům s hotovostními tržbami do 600 tisíc korun evidovat tržby v off-line režimu pomocí papírových účtenek. Vláda navrhovala limit 200 tisíc korun, poslanci ho ale zvýšili. 

Některé služby a zboží - vodné, stočné, stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, kadeřnické služby či audioknihy - se také přesunou do desetiprocentní sazby DPH. 

EET nebude podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb ve dnech 18. až 24. prosince v provozovně, kde se uskutečňují pouze takovéto tržby.

Na návrh opoziční ODS a za pomoci vládních sociálních demokratů poslanci vyňali z EET některé sociální služby. 

Rozšíření EET má nastat prvním dnem sedmého měsíce po vyhlášení novely zákona ve sbírce. Šéf Pirátů Ivan Bartoš nicméně již dříve avizoval, že pokud poslanci přehlasují rozhodnutí senátorů, obrátí se Piráti na Ústavní soud. 

K Ústavnímu soudu hodlá ohledně EET jít i ODS. Ta slibuje, že EET zruší, pokud bude v budoucnu ve vládě. Ministryně financí Alena Schillerová nicméně uvedla, že nečeká, že by tyto strany u Ústavního soudu uspěly.

Zdroje: