Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Poslanci Volný, Bojko a Nevludová opouštějí SPD

Aktualizováno: Poslanci Volný, Bojko a Nevludová opouštějí SPD
Lubomír Volný vystupuje z SPD | zdroj: https://www.psp.cz/sqw/detail.sqw?id=6481

Moravskoslezští poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová vystupují z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Vyplývá to z informací ČTK a Deníku N. K odchodu se rozhodli kvůli postupu nového vedení organizace hnutí v Moravskoslezském kraji, která podle Volného přijala do SPD usvědčeného rasistu a neonacistu. Vedení SPD vyzvalo Volného, aby se po odchodu z hnutí vzdal i mandátu ve Sněmovně. Volný ČTK řekl, že se svého mandátu nevzdá, SPD, za kterou kandidoval, podle něj dnes už neexistuje.

"Jelikož se Lubomír Volný stal poslancem díky SPD, vyzýváme ho ke složení poslaneckého mandátu, aby uvolnil místo dalšímu v pořadí na kandidátce SPD," uvedlo vedení hnutí v prohlášení zaslaném ČTK. Oznámilo také, že po konci Volného v čele moravskoslezské organizace zaznamenalo hnutí v minulém týdnu desítky nových žádostí o vstup, kterým Volný v přijetí do hnutí bránil.

"Pokud měl (Volný) jakékoliv připomínky k práci v SPD, mohl je sdělit před delegáty na celostátní konferenci, to však neudělal," uvedlo hnutí. Kritizovalo i způsob jeho oznámení konce v SPD na facebooku, označilo to za lidsky neslušný styl komunikace.

Volný řekl ČTK, že náhradníkem do Sněmovny na kandidátce SPD je Václav Kubín, jenž všechna rozhodnutí, která prozatím učinil, naprosto respektuje, takže by to podle něj dopadlo stejnou patovou situací. "Já jsem svůj mandát získal i díky tvrdé práci členské základny SPD v Moravskoslezském kraji a také díky tomu, že jsem měl druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů za SPD hned po Tomiovi Okamurovi. Takže já se určitě práce pro přirozenou lidskou svobodu a přímou demokracii nevzdám, i vzhledem k tomu, že SPD, do které jsem vstoupil, za kterou jsem kandidoval a pro kterou jsem tři a půl roku pracoval, dnes již neexistuje," uvedl.

Volný v minulosti vedl moravskoslezskou organizaci SPD, kterou ale v únoru celostátní vedení hnutí zrušilo. Zdůvodnilo to systematickým porušováním stanov a krácením demokratických práv členů. Volný teď na facebooku kritizoval nové krajské vedení, jeho kroky označil za zákeřný útok proti vlasteneckým silám.

Volný zejména kritizoval přijetí Milana Kuchára do moravskoslezské organizace SPD. "Pan Milan Kuchár byl navržen na vyloučení bývalým regionálním vedením za rasistické a neonacistické verbální i internetové projevy, včetně zasílání fotografií s Adolfem Hitlerem a rasistickým textem," uvedl. Nové vedení organizace podle Volného přijalo Kuchára do hnutí zpět.

"Toto je další zákeřný útok proti vlasteneckým silám, řízený přímo z předsednictva SPD. Odmítám být součástí této špinavé hry," uvedl Volný s tím, že vystupuje z SPD, stejně jako další členové bývalého vedení hnutí v kraji.

Bojko oznámil, že má pro odchod z SPD stejný důvod jako Volný. "Držíme spolu, nesouhlasíme s protektorátně dosazeným nikým nevoleným novým vedením kraje," řekl Deníku N. Nevludová v rezignačním dopise podle Deníku N napsala, že vedení opakovaně porušovalo předpisy.

Předloni na podzim Mladá fronta Dnes (MfD) napsala, že z SPD v Moravskoslezském kraji odcházejí členové, protože Volný se podle nich chová jako diktátor, obklopuje se lidmi, kteří hlasují podle něj, a strana tak není demokratická. Volného plánovali prostřednictvím petice zbavit mandátu. Okamura následně uvedl, že na krajské členské konferenci nikdo odvolání Volného nenavrhl.

V únoru Volný uvedl, že hodlá kandidovat proti Okamurovi na šéfa SPD. Volný na sebe upozornil v únoru při vyostřené debatě o cizinecké novele. V médiích se také objevily informace, že Volný pronajímá byty ve dvou zchátralých domech v romském ghettu v ostravské čtvrti Přívoz a od nájemců inkasuje peníze ze státních příspěvků na bydlení. SPD přitom příjemce dávek označuje za parazity.

Poslanecký klub SPD měl dosud 22 členů. Hnutí vzniklo v roce 2015 po rozpadu Okamurova předchozího politického subjektu Úsvit. Rozpadl se kvůli sporům o financování. Část spolustraníků tehdy Okamuru obvinila, že Úsvit pomocí PR služeb tuneloval. Okamura byl z Úsvitu vyloučen, ale nebyl obviněn z trestného činu.

Zdroje: