Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Poslední hrdí Češi zemřeli u Lipan... Bouře po slovech Okamury

Poslední hrdí Češi zemřeli u Lipan... Bouře po slovech Okamury
zdroj: Mediafax

Podnikatel a bloger Tomio Okamura na webu ParlamentníListy.cz promluvil na téma vlastenectví, národní uvědomění, ale i možných posilujících jevech rasismu a xenofobie a vyvolal řadu emotivních reakcí. A to nejen v článku na našem webu, ale i na sociálních sítích.

Například bývalý politik a pražský primátor Jan Kasl (dříve ODS, nyní SNK Evropští demokraté), vyvěsil v úterý na svoji Zeď na facebooku jen velmi stručný status: „Jsem smutný z Okamury..." Okamžitě však na něj reagovalo několik desítek diskutujících, kteří ihned pochopili, co přesně je důvodem smutku Jana Kasla. Nutno dodat, že většina z těch, co přidávali své komentáře, se přikláněla na stranu Okamury v duchu: Říká jen nahlas to, co si ostatní myslí...

Například jeden z komentátorů Jan Vondrouš napsal na obhajobu Okamury toto: „Při porovnání Okamury s Klausem, Grebeníčkem, a koneckonců i Kovářovou ...jsem více smutný z nich, než z něj. A narozdíl od nich, on mne aspoň zatím nijak neuráží... „

Martin Kalvach reagoval pro změnu následujícími slovy: „Já Tomia chválím za vynášení některých myšlenek na světlo a do diskuzí, někdy však pohlíží na složité téma příliš zjednodušenou optikou. Ale smutní z něj být nemusíme, je třeba spíše přemýšlet a diskutovat."

Okamura... dva nelítostné názorové tábory

Ovšem tak jako mince má dvě strany, je zřejmé, že tato problematika vždy rozdělí lidi na dva tábory. Nejinak je tomu i v případě diskusí ohledně názorů na danou problematiku, kterou Tomio Okamura nadnesl.

Podle příspěvku publicisty, analytika, designéra a fotografa Štěpána Kotrby je Okamura „sociopat v tradicích japonského císařství". Za to schytal ostrý nesouhlas právě zde již uvedeného diskutujícího Martina Kalvacha. „Nemusí se nám to líbit, někdo může být smutný, někdo ho pochválí, ale prostě se zkouší najít a realizovat, nic nového pod sluncem, Štěpáne," reagoval na výrok Kotrby. Ten však ale pokračuje a přidává varování. „Jasně. Příště po "nepřizpůsobivých" cikánech budou na řadě všichni, kteří nemají tak krásně šikmé oči jako okamůra (třeba Korejci - viz vztahy Japonska a Indočíny). Proti němu je Bátora demokrat," odpověděl Štěpán Kotrba.

Mitrofanov - atmosféra ve společnosti houstne, kde bude Okamura za rok?

Politického komentátora Práva Alexandra Mitrofanova zase podle jeho komentáře zajímá, kam se Tomio Okamura posune za rok - v souladu s houstnoucí atmosférou ve společnosti.
Další z diskutujících Jan Vondrouš na to následně reaguje: „...aby to nebyl další Radek John, kterého jedna strana využila pouze na předvolební mítingy .. a pak nevyhořel...."

„Osobně jsem pana Okamuru viděl jednou v životě tři minuty, proto si netroufnu vynášet jakékoli soudy. Ale cosi z vesmíru mi našeptává, že možná bude chytřejší než pan John," odpověděl komentátor práva Mitrofanov.

Jan Vondrouš k tématu následně připomíná, že kdysi dávno Vít Bárta (VV) také říkával, že jde do politiky kvůli korupci ve státních zakázkách. „Co se pak ukázalo, všichni víme. Přiznám se, že potajmu doufám, že to tu vezmou do rukou lidé, kterým nejde o státní zakázky ... vývozci, lidé, kteří se umí živit jinak, než hlídáním státních budov, budováním drah, či dálnic. ... Takže asi taky bude Okamura šíbr, jak tady někteří naznačují, ale cestovkám, doufejme, o státní zakázky nepůjde. A jestli účelem bude vyvést české politiky ze země, tak jsem pro. Akorát pak musí ta cestovka zkrachovat a nebýt pojištěná - aby se nemohli někteří vrátit," píše Vondrouš.

Okamura - senátor TOP 09?

V diskusi se pak následně objevuje i myšlenka, že Tomio Okamura bude usilovat o senátorské křeslo za TOP 09. S tím se ale nechce podle komentáře ztotožnit zcela Alexandru Mitrofanovi. „To by musel trochu ubrat plyn s tím Čechy Čechům, ne?" píše. Podle Štěpána Kotrby by to však nemuselo být nutné, poněvadž by se mohl prý stát náhradou za Jiřího Čunka.

Jako možný vtip, avšak s hrozivým podtextem ve své podstatě, pak v diskusi Štěpán Kotrba dodává komentář: „Okamurova cestovní kancelář do Terezína."

Celý článek na ParlamentniListy.cz