Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Postrach jménem školní svačina: Místo lednice stačí přepážky nebo termoska

Postrach jménem školní svačina: Místo lednice stačí přepážky nebo termoska
Dělené krabičky pomohou k tomu, aby se nesmíchaly chutě | zdroj: Profimedia

Rozmačkaný banán na dně školní tašky je noční můra každého rodiče. Přitom udržet dětem svačinu svěží a v bezpečí je jednodušší, než se může zdát.

Ještě horší než banán je zralá hruška, natož mezi učebnicemi zapadlý chleba se salámem. Některé z těchto hororů si možná dnešní rodiče pamatují i ze svých školních let.

Jak tedy zajistit dětem bezpečné, vkusné a svěží přenesení a uchování svačiny ve škole?

Možná by vše vyřešila lednička ve třídě, jenže o té mohou rodiče jen snít. Řešení toho, jak zajistit bezpečné přenesení a uchování svačiny, je tedy třeba hledat jinde.

Dělené krabičky

Problém s prolínajícími se vůněmi, nebo dokonce samotnými jídly vyřeší dělené krabičky. Přepážky v krabičkách zvolte podle toho, nač se obal hodí. Vedle sebe tak může být balená ovesná sušenka, nakrájené jablko, mrkev nebo plátky sýra a pečivo. Když se do krabičky vejdou i malé lžičky nebo vidličky, je vyhráno.

Termosky

Klasické termosky uchovají nápoje studené nebo teplé po dobu několika hodin. Vyhrajte si tedy s tím, co dáváte dětem k pití. Sáhněte po kvalitních čajích, sirupech, ovocných šťávách, ale třeba po vodě s bylinkami. 

Prodávají se také nižší termosky (přechody mezi termoskou a termomiskou), do kterých můžete dát v létě třeba rozmixovaný zmrzlý banán (vznikne tak skvělá zmrzlina), v zimě pak i krémovou nebo jinou polévku či ohřátý jablečný nebo ovocný kompot s hřejivým kořením.

Termomisky

Ideální. Do nich můžete dát naprosto cokoliv. Zeleninové saláty nebo pomazánky udrží termomiska příjemně chladné a s pečivem potom chutnají mnohem lépe než cokoliv, co má být studené, a je přitom skladované v pokojové teplotě či vyšší. V zimě zase termomisky můžete využít k uchování teplých kaší, jsou-li dostatečně velké, udrží v teple i čerstvé nakrájené tousty, zapékané pečivo se sýrem nebo skořicovou žemlovku. 

Mini tip na konec:

Schovejte si mini krabičky z jiného jídla. Občas se nám v domácnosti různé minikrabičky - po bonbonech, čokoládě, baleném jídle či sýru. Schovejte si je, některé budou přesně pasovat do všech jiných svačinových krabiček. Snadno tak jimi oddělíte a udržíte v čistotě třeba oříšky, trošku nasypané ovesné směsi, případně oddělí půlku banánu od jiného ovoce. Budete ráno sice trošku skládat puzzle, ale vyplatí se to.

Zdroje:
Vlastní