Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Potomci emigrantů zřejmě získají snáze české občanství

Potomci emigrantů zřejmě získají snáze české občanství
Proti novele se vedle Radka Kotena (SPD) vyjádřil i Zdeněk Ondráček | zdroj: Profimedia

Děti a vnuci Čechoslováků, kteří ze země emigrovali, zřejmě budou mít jednodušší cestu k získání českého občanství. Senátní novelu ve středu schválila sněmovna - i přes výhrady SPD a komunistů. 

Novela o státním občanství teď poputuje zpátky do Senátu k potvrzení souhlasu. 

Podle návrhu by potomci emigrantů mohli nabýt občanství prohlášením. Zájemci by v případě přijetí novely k prohlášení přiložili doklad o datu a způsobu pozbytí československého občanství jednoho z rodičů či prarodičů.

To navrhovalo ministerstvo vnitra již v roce 2013, ovšem poslanci tento bod z vládní předlohy vyřadili s argumentem, že občanství by mohli získat lidé, kteří neumějí česky a v tuzemsku nikdy nebyli. 

Podobně ve středu argumentoval i Zdeněk Ondráček (KSČM), proti přijetí novely se vyjádřil i Radek Koten (SPD). Ten prohlásil, že není zřejmé, zda by potomci krajanů nevyužili přijetí občanství jen k čerpání výhod v rámci sociálního zabezpečení.

I sociální demokraté byli proti

Šéf Senátní komise pro krajany Tomáš Czernin (TOP 09) tyto námitky odmítl a prohlásil, že potomci krajanů jsou dle něj lidé vzdělaní a cítí sounáležitost s Českou republikou.

Vedle KSČM a SPD změnu nepodpořili ani sociální demokraté - kromě Antonína Staňka a Tomáše Hanzela. 

Novela, s jejímž přijetí souhlasí i vláda, se týká několika set potomků krajanů žijících v zahraničí - včetně Čechů ve Venezuele, která prochází krizí. 

Nyní mohou nabývat občanství jen lidé, kteří československé občanství ztratili před účinností vládní novely. 

Zdroje: