Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Povzbuzení Anonymous zvažují další velký útok na švédské instituce

Povzbuzení Anonymous zvažují další velký útok na švédské instituce
zdroj: Profimedia

Podle bezpečnostního experta Petera Kruseho se aktivistům dnes podařil "překvapivě velký úspěch. Pětasedmdesát procent stránek, které napadli, se povedlo shodit". O situaci píše zpravodajský server dánského deníku Politiken. 

"Zjišťujeme, že teď domlouvají ještě širší útok, který má začít v sobotu v sedm ráno. Nevíme, jak se to může vyvinout," uvádí dále Peter Kruse, bezpečností expert firmy CSIS, která útoky sleduje. 

PSALI JSME: Hackeři vyřadili z provozu řadu webů švédských státních institucí

Dnešního protestu se prý zúčastnilo minimálně 50 000 lidí. Podle Kruseho tito lidé nemuseli být nijak zvlášť počítačově zdatní, stačilo si jen stáhnout a nainstalovat určitý program. 

Protestující skupina Anonymous má velmi volnou strukturu - účastníky protestů jsou často tisíce lidí po celé zeměkouli, které spojuje touha po svobodném internetu. 

"A vzhledem k úspěchu, jakého se jim povedlo dosáhnout, cítí pravděpodobně šanci," řekl Kruse Politikenu a dodal, že Anonymous jsou ve Švédsku obzvláště silní - právě tam totiž vznikla první z mnoho pirátských stran po celém světě, které rovněž bojují za svobodný internet. 

Zdroje: